Slatko iščekivanje

Trudnoća po tjednima: 14. tjedan trudnoće

Image
Foto: Pixabay

Beba u 14. tjednu trudnoće radi grimase, smije se, guta i sisa. Mamina probava je usporena. Javlja se linea negra. Grudi se pripremaju za dojenje

13.11.2017. u 12:27/ Život i stil

Vaša beba

Teži oko 60 grama i dugačka je između i 11 centimetara. U 14. tjednu trudnoće pokreću se mišići lica. Beba radi grimase i smije se. Usta se otvaraju i zatvaraju. Glasnice se pripremaju za svoju funkciju. Uši i oči dolaze na svoje mjesto. Javlja se gutanje i sisanjePosteljica je preuzela hranidbeni zadatak. Pluća su u najvišoj fazi razvoja. Plod vježba disanje. Radi refleksne pokrete koje ćete nakon par tjedana osjećati. 

Vaše stanje

Maternica se počinje dizati iznad stidne kosti. Ginekolog će prilikom svakog pregleda bilježiti veličinu vaše maternice mjerenjem od stidne kosti do fundusa. Nos će vam biti začepljen (trudnički rinitis). To također spada u jedan od simptoma trudnoće. Maternica je veličine grejpa. Nekim trudnicama javlja se tzv. linea negra, tamna vertikalna linija koja se proteže od vrha trbuha do stidne kosti. Ona nastaje zbog povećanog djelovanja estrogena na melanocite, ćelije koje izlučuju kožni pigment - melatonin. Ta tamna linija nakon poroda nestaje.

Neke trudnice primjećuju da žile na grudima postaju izraženije, a bradavice tamnije. Grudi se tako pripremaju na dojenje. Za pripremanje mlijeka će se pobrinuti estrogen, progesteron, oksitocin i prolaktin. Zbog smirivanja hormona koža vam izgleda zdravije. Jutarnje mučnine većinom nestaju. Umor se svodi na minimum. Probava vam je usporena. Probajte izbjegavati bijeli kruh, krafne i dizana tijesta. Popijte dvije čaše mineralne. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Veoma tražen

Aspirin kao dobra prevencija raka?

Više s weba