Slatko iščekivanje

Trudnoća po tjednima: 28. tjedan trudnoće

Image
Foto: Thinkstock

U 28. tjednu trudnoće sazrijevaju bronhiji, proizvodi se surfaktant, a masno tkivo nastavlja s taloženjem. Kod majki dolazi do sindroma "nemirnih nogu"

13.11.2017. u 12:13/ Život i stil

Vaša beba 

U ovom tjednu će se beba ukoliko ima otvorene oči, okrenuti od svjetla. Moždani valovi pokazuju da odgovara na podražaje zvukova iz okoline. Čuje zvuk vašeg glasa, kruljenje u želucu kada ste gladni, pa i ostale zvukove iz prirode. Težina joj je kilogram. Kada bi mogla biti ispružena, njezina dužina iznosila bi 40 cm. Krvne žile formiraju se u oba plućna krila. 

Vaša beba u 28. tjednu počinje proizvoditi i površinski aktivnu tvar, zvanu surfaktant, koja sprečava da se zračne vrećice u njezinim plućima ne slijepe. Sazrijevaju i bronhiji koji se granaju u sve manje i manje ogranke. Kosa joj postaje duža, a masno tkivo ispod kože nastavlja se taložiti. 

Vaša trudnoća

Na trbuhu će se nagomilati strije. Nanošenje krema na trbuh ne može štetiti, a spriječiti će isušivanje i svrbež kože.  Centar za ravnotežu je oslabio pa se događaju spoticanja. Potražite ravne cipele i usporite. Suočit ćete se s dva nova želučana problema – žgaravicom i lošom probavom. Češći obroci pomoći će vam u održavanju želučane kiseline na optimalnoj razini. Napravite krvnu sliku. Pojavit će se sindrom nemirnih nogu. Olakšajte si odlaskom na masažu i izbacivanjem kofeina. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Veoma tražen

Aspirin kao dobra prevencija raka?

Više s weba