eh, ti hormoni

Trudnoća utječe na dubinu ženskog glasa?

Image
Foto: Thinkstock

Primijetili ste da vam se glas produbio nakon prvog poroda? Nemojte brinuti, niste jedini.

4.6.2018. u 15:00/ Život i stil

Mnogo se može iščitati iz ljudskog glasa. Prije nego što vidimo osobu, samo prema njenom glasu možemo utvrditi radi li se o muškarcu ili ženi te je li riječ o djetetu ili odrasloj osobi. 

Muškarci imaju dvostruko niži glas od žena, a ta se razlika najviše počinje očitavati u vrijeme puberteta što proizlazi iz naglog porasta testosterona kod dječaka te mutaciji glasa kao dio spolnog sazrijevanja.

No, prema novim istraživanjima i ženski se glas može promijeniti za vrijeme trudnoće. Znanstvenici su već desetljećima upoznati s činjenicom da se ženski glas produbljuje nakon menopauze za čak 35 herca, a kod nekih je žena ta pojava prisutna i za vrijeme ovulacije svaki mjesec. 

Istraživači na Sveučilištu u Sussexu željeli su doznati mijenja li se ženski glas za vrijeme trudnoće, a rezultati su pokazali kako čak i to utječe na govor žena. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Naime, nakon poroda prvog djeteta, ženama se smanjuje frekvencija glasa, ali promjena traje samo godinu dana. Nakon toga se vraća u onu fazu prije same trudnoće.

Kroz povijest se mnogo pjevačica tužilo kako im se glas drastično promijenio nakon trudnoće, a najnoviji je primjer Adele koja je 2012. godine izjavila kako joj se nakon rođenja sina glas nevjerojatno produbio.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja koristili oko 600 snimki govora 20 žena prije, za vrijeme i nakon trudnoće. Rezultati su pokazali kako je prosječna vrijednost produbljena ženskog glasa nakon poroda 14 herca.

Iz podataka se nije dalo iščitati koji to mehanizmi utječu na ove glasovne promjene, no znanstvenici smatraju kako su za to krive promjene u razinama hormona u tijelu, osobito testosterona, estrogena i progesterona.

Stoga, dame, ako nakon trudnoće počnete više zvučati kao vaš partner, nema brige. Vratit će se stanje u normalu nakon godinu dana.

Pročitajte još: 

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba