lijepi snovi

Tuširate se navečer kako biste bolje spavali? Važno je znati nekoliko trikova za bolji san

Image
Foto: Thinkstock

Stručnjaci su objasnili kada je pravo vrijeme za tuširanje ili kupku prije spavanja jer je tjelesna temperatura vrlo važna u tom procesu

26.9.2019. u 12:05/ Život i stil

Jutarnje tuširanje može vas probuditi i potaknuti kreativnost pokazala su neka istraživanja. Ali ako želite popraviti noćni san, tuširanje prije odlaska u krevet je dobar odabir. Stručnjaci kažu da postoje dokazi da će vas večernje tuširanje smiriti, ako je odabir vremena pravi. 

Kako prenosi stranica Health glavni trik je da se ne tuširate kasno. "Ne želite se dodatno zagrijavati prije odlaska na spavanje", kaže dr. Dianne Augelli iz Centra za medicinu spavanja iz medicinskog centra Weill Cornell.

To je zbog toga što tjelesna temperatura igra važnu ulogu u regulaciji cirkadijalnog ritma (unutrašnjeg bioritma za razdoblje od 24 sata) koji govori tijelu kada se treba osjećati budno ili pospano. "Hlađenje je signal koji nam govori da trebamo ići spavati", dalje objašnjava tako da prekidanje ovog procesa može otežati proces uspavljivanja.

Image
Foto: shutterstock
Image
shutterstock

(Foto: Shutterstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tuširanje ranije uvečer pruža vašem tijelu priliku da se ohladi i čak može potaknuti san", kaže Shelby Harris, voditeljica bihevioralne medicine spavanja u njujorškom Medicinskom centru Montefiore. Nekoliko istraživanja pokazalo je da zagrijavanje tijela kupanjem može pomoći kod boljeg sna ako ima dovoljno vremena za hlađenje nakon toga. "Iako se većina istraživanja usredotočila na kupke, 20-minutni tuš imao bi slične učinke", kaže Harris.

Harris dalje preporučuje da se tuširate oko sat i pol prije nego što idete na spavanje. Na taj način, vaše će tijelo već biti hladno i spremno za spavanje kad legnete u krevet. Također je vrlo važno da čišćenje i pranje lica uklopite u tuširanje jer ćete tako pomoći losionima i kremama da djeluju učinkovitije.

Upravo se čita

Image
preživjela u Siriji

Ovo je Aya, njeno ime znači Čudo. Našli su je pupčanom vrpcom vezanu za mrtvu majku

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba