najmlađi izloženi otrovima

Zastrašujuće otkriće: u 80 posto prehrambenih proizvoda za bebe pronađen arsen

Image
Foto: Thinkstock

Osim arsena, u hrani za bebe i malenu djecu pronađeni su olovo, kadmij i akrilamid

30.10.2017. u 8:33/ Hina

U velikom broju prehrambenih proizvoda za sasvim malu djecu pronađene su opasne kemikalije, pokazalo je istraživanje neprofitne organizacije The Label Clean Project u kojemu se navodi da je riječ o arsenu, olovu, kadmiju i akrilamidu.

Grupa američkih znanstvenika analizirala je 530 različitih grickalica, žitarica i napitaka kupljenih u posljednjih pet mjeseci, prenosi Independent. 

Ustanovili su da od 65 posto analiziranih proizvoda njih 65 posto sadrži arsen, 58 posto kadmij, 36 posto olovo i 10 posto akrilamid.

Otkriveno je i da 80 posto adaptiranih mlijeka za dojenčad sadrži arsen, toksin koji Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) povezuje s nizom zdravstvenih problema, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma. Velike količine arsena otkrivene su i u proizvodima na bazi riže. 

Arsen u rižu dospijeva za vrijeme njezina rasta zbog industrijskih otrova i pesticida u zemlji. Europska unija je u siječnju 2016. propisala najvišu dopuštenu količinu arsena kako bi smanjila izloženost djece tom teškom metalu. Dopušteno je do 0,1 miligrama arsena po kilogramu riže.

Najveći problem, kada je posrijedi arsen u riži jest činjenica da brojni prehrambeni proizvodi za djecu i dojenčad sadrže rižino mlijeko kao zamjenu za kravlje mlijeko. A to je najosjetljivija populacija. Podaci u stručnoj literaturi o prisutnosti arsena dokazuju da rižini vafli, rižine oblatne, rižini krekeri i rižini kolačići mogu sadržavati velike količine anorganskog arsena zbog čega mogu znatno povećati prehrambenu izloženost dojenčadi i male djece tom kemijskom spoju.

Istraživanje je pokazalo da moderna hrana za djecu sadrži 70 posto više akrilamida od prženih krumpirića, a ta se kemikalija povezuje s oštećenjima mozga i reproduktivnim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrdili su i da je 60 posto proizvoda s oznakom "BPA free" bilo pozitivno na bisfenol A, industrijsku kemikaliju koja se koristi za izradu plastike.

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba