uzdravlje!

U čemu je tajna crnog vina i koliko je alkohol dobar za zdravlje?

Image
Foto: Pexels

Vino obiluje antioksidansima koji štite ljudske stanice od propadanja

23.10.2019. u 8:00/ Život i stil

U posljednjih nekoliko desetljeća vinu se popravila reputacija. Crno vino povezujemo s dugovječnošću i manjim rizikom od srčanih bolesti, štoviše čak mu se priznaje uloga u prevenciji raka. Osim toga, vjeruje se da umjereno uživanje u crnom vinu snižava krvni tlak, prevenira pojavu dijabetesa i pretilost.

"Umjerena konzumacija vina vodi duljem životu, boljem zdravlju i pospješuje kognitivne sposbnosti", kaže za BBC Helena Conibear, direktorica međunarodnog znanstvenog foruma za istraživanja o alkoholu. 

Čaša vina na dan, doktor iz kuće van?

Oksfordska studija objavljena ove godine pozabavila se pitanjem koliki i kakav utjecaj na zdravlje ima umjerena konzumacija alkohola, odnosno snižava li rizik od srčanih bolesti. U istraživanju je cijelo desetljeće praćeno 500.000 odraslih osoba u Kini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Pixabay)

Pokazalo se da postoji jasna poveznica između konzumacije alkohola i povećanog rizika od moždanog udara, ali i da postoji u alkoholu nešto što bi nas moglo zaštititi od srčanog udara. 

Upravo se čita

Image
NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Tomašević: 'Uspjeli smo dogovoriti sa sindikatima, doći će do poskupljenja'

Znate li kako dijelimo sorte grožđa za vino?

"Naša studija pokazuje kako alkohol definitivno ima zaštitni mehanizam kada je u u pitanju srce. Čak i ako raste krvni tlak raste, postoji mehanizam koji to neutralizira, no nismo sigurni je li ond dovoljan da nas zaštiti od visokog krvnog tlaka", kaže  jedan od autora studije, profesor epidemilogije sa Sveučilišta Oxford, Zhengming Chen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je reći da su istraživači promatrali učinke alkohola općenito, a ne vina. 

  • Crno vino

Vino se obično smatra zdravijom opcijom zbog antioksidanasa koji se nalaze i u voću i povrću, a smanjuju upale u tijelu, koje su okidači za bolesti. Polifenola je u crnom vinu deset puta više, nego u bijelom.

Istraživanja o vinu su se posebno fokusirala na izuzetno jak anitoksidans resveratrol, prirodni spoj koji se nalazi u koži i sjemenkama grožđa, a ima ga i u vinu.

Alberto Bertelli, istraživač sa Biomedicinskih znanosti za zdravlje na Sveučilištu u Milanu, otkrio je da nas male količine vina mogu zaštititi od srčanih bolesti, dijelom i zbog protuupalnih svojstava tog pića. Preporučuje se ne više od 160 ml vina dnevno i to samo uz obrok, kako običavaju piti ljudi na Mediteranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Spolni hormon

Koji su simptomi visoke razine estrogena kod žena, ali i muškaraca?

Više s weba