NEMA MODIFICIRANE HRANE

'U Hrvatskoj nema proizvoda koji su označeni kao GMO'

Image

Trgovina, Kupovina, Dućan

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Od ukupnog broja uzoraka, samo četiri su bila pozitivna na prisustvo GMO-a i to u količini koja nije opasna za ljudsko zdravlje

27.2.2015. u 10:23/ RTL

Na današnjoj konferencija za medije Ministarstva zdravlja pomoćnica ministra zdravlja za sanitarnu inspekciju i javno zdravstvo Nataša Zorić predstavila je Izvješće o monitoringu GMO-a u 2014. godini.

Kazala je kako je prošle godine ispitani 145 uzoraka hrane, od soje i mesa do dodataka prehrani i voća i povrća.

Od ukupnog broja uzoraka, samo četiri su bila pozitivna na prisustvo GMO-a i to u količini koja nije opasna za ljudsko zdravlje. GMO je bio prisutan u hrani uvezenoj iz Njemačke i Amerike.

Zaključak je kako je Hrvatska i dalje zemlja koja je gotovo bez GMO-a u prehrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica Odjela za GMO pri Ministarstvu zdravlja Valentina Zoretić Rubes istaknula je kako nema dokaza da je GMO štetan za zdravlje i da su mišljenja oko toga jako podijeljena.

"Na tržištu EU dozvoljeno je 37 biljnih GMO kultura. Najviše ih proizvodi Španjolska i to jednu vrstu kukuruza. Analiza se u Hrvatskoj nastavlja i ove godine, već je napravljeno 48 uzorkovanja. Svi su rezultati bili negativni", pojasnila je.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

"Proizvodi koji sadržavaju GMO, u Hrvatskoj bi trebali biti označeni kao takvi. No, prema našim saznanjima, u Hrvatskoj nema takvih proizvoda", zaključila je Zoretić Rubes.

Više s weba

Pročitajte još

Image
slušajte svoje tijelo

Stiže beba: 7 jasnih znakova da se bliži porod

Više s weba