prva takva u ovom dijelu europe

U KBC-u Dubrava izvedena prva robotizirana stereotaktička neurokirurška operacija na čovjeku!

31.3.2016. u 16:23/ Vijesti.hr

To je prva takva operacija u ovom dijelu Europe

U Kliničkoj bolnici Dubrava pod vodstvom doc. dr. sc. Darka Chudyja 10. ožujka izvedena je prva robotizirana stereotaktička neurokirurška operacija, i to prva na čovjeku. 

RONNA (Robotska neuronavigacija) projekt je razvoja robotiziranog sustava za stereotaktičku navigaciju s primjenom u neurokirurgiji, dosad se testirala na fantomu. Operacija je odrađena milimetarski precizno i savršeno je navigirala do mjesta gdje je iz pacijenta s tumorom na mozgu trebalo izbušiti lubanju, uzeti uzorak tkiva i izvaditi čističnu tekućinu.

Image
Foto: KBC Dubrava
Image
KBC Dubrava

(Foto: KBC Dubrava)

Robot jednom rukom navigira, a drugom bi trebao raditi invazivne postupke poput bušenja, no te se radnje još usavršavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: KBC Dubrava
Image
KBC Dubrava

(Foto: KBC Dubrava)

Ovom operacijom je započela faza kliničkih ispitivanja sustava (tijekom kliničkih ispitivanja komparativno se koriste uobičajene stereotaktičke metode, čime se izbjegava bilo koji oblik rizika za pacijenta). To je prva takva operacija u ovom dijelu Europe. Trenutno u svijetu postoji tek nekolicina robotskih sustava za primjenu neurokirurgiji, uglavnom u eksperimentalnoj primjeni.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lagan san

Razlozi zašto beba nemirno spava - i što možete napraviti

Više s weba