OGLAS

obrat

Ugledni pedijatar tvrdi: novorođenče treba spavati s mamom u krevetu

Image
Foto: Thinkstock

Pedijatar koji je pokrenuo praksu polaganj bebe na golu kožu majke, čim se rodi, poručuje u UNICEF-u da je dobro da novorođenče spava s majkom

22.11.2018. u 9:10/ Život i stil

Već se dulje vrijeme lome koplja oko toga trebaju li bebe spavati u istom krevetu s roditeljima ili ne. Prevladava mišljenje da bi beba trebala spavati sama, no u praksi to nije tako. 

Velik broj majki spava sa svojom bebom i to smatra najprirodnijim rješenjem. S njima se slaže i ugledni švedski pedijatar dr. Nils Bergman, osnivač pokreta Kangaroo Mother Care koji promovira kontakt kože na kožu majke i novorođenčeta, praksu koju su prihvatila rodilišta diljem svijeta pa čim se beba rodi,stavljaju je majci na prsa, a tek onda peru i pregledavaju.


On tvrdi da je spavanje u istom krevetu višestruko dobro za bebino zdravlje jer dobro utječe na srce djeteta, podiže kvalitetu sna i jača vezu s majkom.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Dr. Bergman je proveo istraživanje na Sveučilištu u Cape Townu u kojem je pratio 16-ero novorođenčadi. Otkrio je da je srce beba koje su spavale odvojeno od majke bilo pod triput većim stresom od srca beba koje su spavale na majčinim prsima. Također je otkrio da je san beba koje su spavale same bio puno plići. 

"Roditelji moraju biti prisutni. Postoji istraživanje koje pokazuje da je za ozdravljenje beba na intenzivnoj njezi najvažnije (naravno uz svu medicinsku skrb) da su roditelji blizu", naglasio je u govoru u UNICEF-u Bergman.

"Za novorođenčad je izuzetno važan kontakt kože na kožu. To je najprirodnije, biološki uvjetovano mjesto za bebu", naglasio je. 


Protivnicima poručuje da uzrok smrti novorođenčadi nije spavanje bebe s majkom u krevetu, nego dim cigarete, alkoholizirani roditelji, veliki jastuci i opasne igračke.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba