dosljednost i strpljenje

Ugrizi i udarci znače da je vaše dijete frustrirano, naučite ga da se ponaša drukčije

Image
Foto: www.profimedia.hr

Ovakve situacije ne znače da je dijete loše, nego da ne zna izraziti svoje emocije

9.7.2019. u 11:35/ Život i stil

Možda jedna od najvećih lekcija koju će vaše dijete morati naučiti - i koju ćete ga morati naučiti rano - da neće uvijek dobiti ono što želi. A kad to učinite, očekujte niz nasilnih reakcija - onda će plakati, udarati, gristi i bacati stvari

Sva ta nasilna reakcija može se sažeti jednom riječju: frustracija. "To je jednostavno način na koji vaše dijete pokušava izraziti svoje emocije", objašnjava dječja psihologinja Melissa Otero za Smartparenting.

Dvije stvari koje se ne govore djetetu kada ima tantrume

Mala djeca često misle da mogu raditi stvari koje su stvarno izvan njihovih mogućnosti i frustrira ih kad ne uspiju. Njihova nestrpljivost i egoistična priroda također im ne pomažu, kao ni njihova nesposobnost da riječima izraza što žele. Dakle, komuniciranje s mamom i tatom u vezi onoga što ne žele i ne žele mogu biti jako izazovni pa onda krene bacanje, udaranje i ugrizi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je vrlo važno podučiti dijete da ispravno usmjerava svoje frustracije, a nikad nije prerano početi učiti dijete što je prihvatljivo, a što nije. Evo nekoliko savjeta za lakše uspostavljanje komunikacije: 

1. Odmah reagirajte

U trenutku kad vidite da vaše dijete udara nekoga iz frustracije, odmah morate povući granicu. Uzmite njegovu ruku i stavite je uz bok i recite nešto poput: “Udaranje nije dopušteno. Nikoga ne smiješ udarati". Vaš ton glasa treba biti smiren, ali čvrst. Dr. David Anderson kaže da je najbolje dijete maknuti iz situacije i dopustiti mu mirno vrijeme kako bi shvatilo da je ono što je učinio pogrešno. Naravno, ne smijete udariti dijete.

Upravo se čita

Image
akcija traganja i spašavanja

Hrvatske postrojbe civilne zaštite stigle u Hatay. Započeli potragu za žrtvama

9 razloga zato su ispadi bijesa kod klinaca ustvari dobri

2. Podučite ga drugim mogućnostima

Kao što je ranije spomenuto, dio razloga zbog kojeg vaše dijete postaje nasilno je zbog toga što se ne zna izraziti. Ako ga budete učili drukčijim načinima ponašanja, dijete može biti puno učinkovitije u komunikaciji s okolinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Verbalizirajte ono što mislite da osjeća. Ako ga vidite kako mu je teško razvrstati igračku, probajte s njim isprobati različite riječi kako biste došli do njegove prave emocije. Ponavljajte s djetetom riječi kao što su "ljut" ili "tužan" dok ne nauči njihovo značenje.

Nova roditeljska dilema: trebamo li platiti djeci kako bismo ih motivirali na učenje?

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

3. Promatrajte dijete kako biste vidjeli što pokreće ponašanje

Nekoliko stvari bi moglo uzrokovati ovakvo ponašanje: nedostatak sna, iscrpljenost i pretjerana stimulacija. To je drugačije za svako dijete, stoga promatrajte što se događa s vašim djetetom. Ovakva saznanja pomoći će vam da spriječite ovakve događaje u budućnosti. Ipak, znajte da ponašanje djeteta može biti vrlo nepredvidljivo i da ponekad nema načina da se to spriječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Pohvalite dijete za dobro ponašanje

Kao i svi mi, vaše dijete treba dobiti povratnu informaciju, tako će znati da se lijepo ponaša. "Zagrljaj, osmijeh i pozitivne povratne informacije dobri su načini da se oblikuje dječje ponašanje", kaže dr. Anderson. Kao i sve ostalo kada odgajate djecu, dosljednost i strpljenje su ključni.

Više s weba

Pročitajte još

Image
žensko tijelo

Menstruacija poslije poroda: Što očekivati i kada stiže?

Više s weba