ne štedite ulje

Ulje koje se više puta koristi za prženje hrane okidač je za širenje raka dojke?

Image
Foto: Pixabay

Najviše novih metastaza bilo je na plućima miševa koji su jeli više puta korišteno ulje. Osim toga, te metastaze su bile puno agresivnije

3.4.2019. u 14:35/ Život i stil

Nedavna studija pokazala je da se velika opasnost za zdravlje krije u više puta korištenom ulju za pečenje. Znanstvenici sa Sveučilišta Illinois testirali su na miševima ulje za pečenje koje je više puta bilo podgrijavano.

Tjedan dana hranili su miševe prehranom koja nije sadržavala puno masnoća, a onda idućih 16 tjedana jednoj grupi miševa su davali svježe  sojino ulje, a drugoj više puta korišteno ulje. Izabrali su baš tu vrstu ulja jer se ona najčešće koristi za pečenje u restoranima.   

Kako bi simulirali rak dojke, miševima su injektirali 4T1 stanicu raka koji je vrlo agresivan i može imati metastaze po cijelom tijelu. Najčešće se metastaze te vrste raka nalaze u limfnim čvorovima, jetrima i plućima. 

20 dana nakon što su miševima injektirane stanice raka, znanstvenici su primijetili da su kod miševa koji su jeli više puta korišteno ulje veće metastaze, nego kod onih koji su hranjeni svježim uljem.

Najviše novih metastaza kod miševa na lošem ulju bilo je na plućima. Osim toga, te metastaze su bile puno agresivnije. 

"Isprva sam mislio da su ti novi tumori maleni klonovi, ali sam se prevario. To su bile formacije vrlo agresivnih metastaza. I druga grupa miševa imala je metastaze, no one su bilepuno manje invazivne i agresivne i nisu se širile", objašnjava voditelj studioje William G. Helferich.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba