OGLAS

pomoć iz prirode

Urinoinfekcije u trudnoći i čudesna moć brusnice

Image
Foto: Thinkstock

Brusnica u mokraćnom mjehuru sprječava prijanjanje E. Coli za epitelne stanice stijenke mokraćnog mjehura


Tijekom trudnoće vrlo su rijetki lijekovi koje smijemo koristiti, stoga češće tražimo pomoć u prirodi.U ovom članku govorit ćemo o urinoinfekcijama te prirodnim pripravcima zaiste. 

Urinoinfekcije u trudnoći

Upale mokraćnih puteva su najčešće infekcije (uz infekcije dišnih puteva) i najčešći razlog propisivanja antibiotika. Većina upala mokraćnih puteva uzrokovana je bakterijama, a označava invaziju mikroorganizama u tkivo bilo kojeg dijela mokraćnogsustava. Ulazak mikroorganizama u mokraćni mjehur ne znači i bolest, jer ako je mokrenje normalno, bakterije se mogu izlučiti mokraćom. Ako nema redovitog pražnjenja mjehura, bakterije se razmnožavaju i to lako dovede do upale (cistitisa).


Od uroinfekcija pate žene češće jer je kod njih mokraćna cijev kratka, ravna i široka, čime je olakšan prolaz bakterijama do mokraćnog mjehura. Otvor ženske mokraćne cijevi je u blizini otvora vagine i debelog crijeva, pa je stoga izložen većem broju mikroorganizama. Najčešći uzročnik je E.coli, čak 80 % upala izaziva upravo ona. E.coli je prirodni stanovnik crijevne mikroflore, ali kad dođe do mokraćnog sustava, množi se i izaziva upalne promjene. Osim E.coli, mogući uzročnici uroinfekcija su Klebsiella, Proteus mirabilis, Enterococcus.

U trudnoći od biljnih čajeva smije se koristiti jedino brusnica (Vaccinium macrocarpon). Brusnica ima antibakterijski, antiseptički, protuuplani i diuretički učinak. Ona u mokraćnom mjehuru sprječava prijanjanje E. Coli za epitelne stanice stijenke mokraćnog mjehura. 

Kliničke studije dokazauju da je sok brusnice sprječavao prijanjanje više od 75 % bakterija za stijenke mjehura. Osim E. Coli, brusnica može samnjiti i prijanjanje drugih patogena koji se često nalaze u mokraćnom traktu (Proteus mirabilis, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter i Pseudomonas Aeruginosa). Zbog udjela flavonoida u brusnici, ona ima i antioksidacijsko djelovanje, štiti stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala i oksidacijskih oštećenja.

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba