Sezona alergija je počela

Uskoro kreće cvjetanje breze, najčešćeg alergena nakon ambrozije: evo kako možete ublažiti simptome

13.3.2016. u 19:20/ Goran Latković

Dolazak proljeća mnogi ne primjećuju samo po cvjetanju drveća, nego i po alergijama koje ih tada napadaju. U nekim gradovima visoka je koncentracija čempresa, a uskoro kreće cvjetanje biljke koja nakon ambrozije uzrokuje najviše problema

Drveće se polako budi iz zimskog sna, a s njime i alergije. Sezona je već počela, pa mnogi izbjegavaju izlaziti iz kuća kako bi smanjili simptome.

"Trenutno možemo reći da su visoke vrijednosti peluda drveća, u kontinentalnom području dominira pelud čempresa, još uvijek je visoka koncentracija johe, dok je u obalnom području također visoka koncentracija peludi čempresa", rekla je BarbaraStjepanović iz Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

A uskoro će muke zadavati biljka koja je nakon ambrozije najčešći alergen.

"Za otprilike dva tjedna započet će polinacija visoko alergene peludi breze. Nakon ambrozije uistine pelud koja najviše problema stvara alergičarima", dodala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simptome alergije moguće je samo ublažiti.

"Ne smije se ni provjetravati u doba kad je visoka koncentracija peludi. Treba u principu zaštiti nos i oči sa sprejevima za nos i oči i kapljicama koje će onda blokirati direktni utjecaj peludi. Ono što mi još preporučamo da pacijenti uzmu lijek protiv alergije, znači antihistaminik", objasnila je AlmaRožman, ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu.

Upravo se čita

Image
NOVI OBRAT

Drama Hrvata u Zambiji: Zaustavljeni su na aerodromu. Piletić: 'Ne znamo što se događa'

Peludna alergija nepoželjan je vjesnik proljeća, a neke procjene govore da te tegobe ima skoro 10 posto stanovništva. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba