OGLAS

Nejasni simptomi

Usporeni rad štitnjače lako se liječi, ali teško prepoznaje

Image
Foto: Thinkstock

Nesanica, tanka kosa, debljanje, umor, samo su neki od mnogih nejasnih simptoma nedovoljno aktivne štitne žlijezde koji mogu ukazivati na hipotireozu

22.12.2016. u 13:42/ Hina

Žlijezda u obliku leptira smještena u vratu luči hormone potrebne za rast stanica, metabolizam i druge važne tjelesne funkcije. Usporeni rad štitnjače remeti normalnu ravnotežu kemijskih reakcija u tijelu i utječe na sve aspekte metabolizma.

"Simptomi su četo prilično nejasni", kaže internist Markus Quante. "Pacijenti se žale na gubitak energije, slabu motivaciju, nemogućnost koncentracije, zatvor i lomljivu kosu i nokte."


Mnogi se također žale na depresivno raspoloženje i kažu da se rasplaču bez očitog razloga. Sve u svemu, oni se stvarno osjećaju loše, rekao je Quante.

Ako simptomi potraju nekoliko tjedana i pojave se novi, vrijeme je za odlazak liječniku. Krvne pretrage mogu pokazati radi li se o usporenoj štitnjači.

"Nespecifični simptomi otežavaju pronalaženje uzroka", izjavio je endokrinolog Matthias Weber i dodao da je uvijek potrebno napraviti pretrage koje uključuju i ultrazvučni pregled.

Kada se otkrije da se radi o hipotireozi, liječenje je jednostavno. "Pacijenti uzimaju levotiroksin u tabletama, koji zamjenjuje hormone koji se nedovoljno ili uopće ne izlučuju", kazao je Quante.  Weber je kazao da je liječenje obično doživotno.


Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba