rezultati su poražavajući

Utjecaj medija na zdravlje: mala djeca podložna lošim prehrambenim izborima zbog reklama

Image
Foto: www.profimedia.hr

Istraživanje je pokazalo kako djeca već u dobi od 3 do 5 godina mogu pod utjecajem televizijskih reklama birati nekvalitetnu hranu

22.12.2018. u 15:00/ Hina

Reklame koje ciljaju djecu već se dugo vremena povezuju s povećanim rizikom unošenja nekvalitetnije hrane i njihovim zahtjevima da im roditelji kupuju zašećerenu, prerađenu i kaloričnu hranu, pokazala su ranija istraživanja.

Image
Foto: Ilustracija (Thinkstock)
Image
Ilustracija (Thinkstock)

(FOTO: Thinkstock) 

Novim istraživanjem znanstvenici su obuhvatili roditelje 624 predškolska djeteta koji su svakih osam tjedana tijekom godine dana odgovarali na pitanja koje televizijske programe djeca gledaju i koliko često jedu prerađene žitarice, koje su bile reklamirane tijekom tih programa, za doručak. 

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno deset različitih vrsta žitarica. Djeca koja su bila izložena reklamama za određene vrste zaslađenih žitarica u prethodnom tjednu, kao i u bilo kojem trenutku tijekom istraživanja, imala su značajno veće izglede jesti te reklamirane žitarice u odnosu na djecu koja nisu bila izložena reklamama za te proizvode, navode znanstvenici u časopisu American Journal of Preventive Medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji možda nisu svjesni koliko reklame mogu utjecati na dječje zahtjeve za određenom vrstom hrane, rekla je voditeljica istraživanja Jennifer Emond s medicinskog fakulteta Geisel pri Dartmouth Collegu u Hanoveru u saveznoj državi New Hampshire.

Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

(www.profimedia.hr) 

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

“Ta mala djeca ne kupuju žitarice sama”, kaže ona. “Vjerojatno je da djeca vide televizijske reklame i potom traže od roditelja da im baš njih kupe", dodaje Emond i poručuje da bi roditelji mogli ograničiti izloženost djece reklamama prelaskom na dječje programe bez reklama.

Djeca obuhvaćena istraživanjem bila su u dobi od tri do pet godina. Žitarice obuhvaćene istraživanjem bile su one s najvećim udjelom šećera na tržištu i koje premašuje dnevne preporučene količine šećera za djecu, odnosno više od 28 grama po obroku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca koja su bila izložena reklamama u prethodnom tjednu imala su 34 posto veće izglede izabrati reklamiranu vrstu žitarica u odnosu na djecu koja nisu vidjela te reklame, utvrdilo je istraživanje.

Izloženost reklamama za žitarice u bilo kojem trenutku tijekom istraživanja povećalo je 23 posto izglede da dijete jede reklamirane žitarice u odnosu na djecu koja nisu bila izložena žitaricama.

Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

(www.profimedia.hr) 

Kombinacija izloženosti reklami u prethodnom tjednu i u bilo kojem trenutku tijekom jednogodišnjeg istraživanja povećavala je izglede za konzumaciju reklamiranih žitarica 37 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unošenje previše šećera u djetinjstvu povezano je s povećanim rizikom od dijabetesa, pretilosti, određenih vrsta ponašanjai emotivnih problema.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Više s weba