KOLIKO NAM STRES POMAŽE?

Utječe na donošenje odluka: je li stres zapravo koristan?

Image
Foto: Pixabay

Ako ste stres oduvijek smatrali nečim negativnim, sada biste mogli promijeniti svoje mišljenje

18.6.2018. u 14:30/ Život i stil

Kada smo pod pritiskom, izgleda da naši mozgovi mogu brže i lakše odrađivati informacije. Tako barem misli neuroznanstvenica Tali Sharot koja navodi koliko je stres zapravo dobar za nas. Naime, kada se nalazimo pod stresom, prisiljeni smo brže razmišljati, što ujedno utječe i na naše donošenje odluka.

Istina ili mit: stres pomaže?

U privatnom i profesionalnom svijetu neprestano smo izloženu stresnim situacijama. S obzirom na sve veću količinu stresa u našim životima, znanstvenici su stres oduvijek smatrali nečim lošim. Vjerovalo se da stres uzrokuje probleme sa srcem, krvnim tlakom, rastom kolesterola, nesanicom i mnoge druge zdravstvene tegobe. No, izgleda da stres ima i svojim svijetlih strana.

Naime, nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da stres zapravo može biti vrlo koristan. Sharot je na primjeru studenata pokušala dokazati ili opovrgnuti činjenicu da ljudi, u ovom slučaju studenti, bolje razmišljaju i brže donose odluke kada su pod stresom. Kako je to moguće?

Naime, studentima je bilo rečeno da će morati održati govor pred velikim brojem ljudi, koji će ujedno biti sniman. S obzirom na to što istupanje pred velikim brojem ljudi većini studenata predstavlja vrlo stresni događaj, kod njih su se počele događati promjene. Porasla im je razina kortizola u krvi, a otkucaji srca bili su mnogo brži nego inače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene u mozgu utječu na brže razmišljanje

Kako donosi BBC, kada se nađemo u stresnoj situaciji, kod nas je potaknuta određena fiziološka promjena koja uzrokuje prepoznavanje i brže reagiranje na novonastali (ili tek potencijalni) problem.

Razlog tome je neurološki signal koji je u našem mozgu zadužen za proces učenja, a zasniva se na dopaminu - važnom neurotransmiteru u mozgu. Na neki smo način "prisiljeni" reagirati brže nego što bismo to napravili u normalnom okruženju.

Upravo se čita

Image
trener svih trenera

Nakon duge i teške bolesti umro je Ćiro Blažević

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba