ukusna i zdrava

Uz slatke brusnice poboljšat ćete probavu i zdravlje mjehura

Image
Foto: Thinkstock

Ovo je voće najpoznatije po svojim pozitivnim učincima na mokraćni sustav, no donosi i druge blagodati

24.5.2019. u 16:34/ Život i stil

Zbog svojih ljekovitih svojstava, brusnica je odličan odabir za grickanje između obroka. Spada među pet namirnica s najvećim udjelom antioksidansa, a može se konzumirati na razne načine. 

Naime, njezini se plodovi mogu jesti svježi ili sušeni, a on njih se mogu praviti džemovi, sirupi i pekmezi. Koriste se u receptima za kolače i pite, ali se može piti u obliku soka ili čaja. Brusnica je niskokalorična i zdrava - 100 grama svježih plodova sadrži samo 15 kalorija.

Ovo je voće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini B skupine, vitamini C i A, kalcij, kalij, magnezij, željezo, mangan i bakar. Bogato je bioflavonoidima i drugim antioksidansima koji imaju snažna ljekovita svojstva. 

Ljudi ih baš zbog tih svojstava još od davnima koriste u liječenju raznih bolesti, pogotovo upala i infekcija urinarnog trakta. Također, svakodnevna konzumacija soka brusnice može značajno smanjiti mogućnost razvoja infekcija mokraćnog sustava te tako smanjiti upotrebu antibiotika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brusnica djeluje i na zdravlje želuca. Naime, osim što olakšava probavu te čuva probavni sustav, štiti od brojnih bakterija i gljivica. Snižava i ukupnu razinu kolesterola i sprječava oksidaciju LDL kolesterola koji je glavni uzročnik nastanka ateroskleroze i koronarne bolesti srca. 

Osim toga, usporava pojavu problema koji nastaju s godinama, poput slabljenja koordinacije i memorije.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​​      

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
prirodni utjecaji

Mit ili istina: Utječe li pun mjesec na naše spavanje?

Više s weba