problemi od samog jutra

Užasno teško se ujutro dižete iz kreveta, ali niste lijenčina? Mi znamo što ste

Image
Foto: Thinkstock / Arhiva

Utvrđeno je da od ovog poremećaja najčešće pate osobe kojima je dijagnosticirana depresija ili imaju anksiozne napadaje, no i mentalno jaki ljudi

25.10.2018. u 10:00/ Život i stil

Proživljavate najnaporniji dio dana, a da još niste ni ustali iz kreveta i stanje postaje sve gore dolaskom mračnih zimskih zora? Ako pritom još imate i osjećaj srama jer mislite da ste lijeni, to nikako nije dobar početak dana.

No, imamo dobre vijesti za vas. Niste lijeni i niste nenaspavani, nego patite od disanije - simptoma kronično teškog ustajanja iz kreveta koje se ogleda u višestrukom vraćanju u postelju.

Znači ustanete i ponovno se ušuškate u topli krevet i tako nebrojeno put dok konačno ne ustanete. Iako još uvijek disanija nije službeno uvrštena u medicinsku terminologiju, ima veze s određenim medicinskim stanjim i to onima psihološke prirode. Utvrđeno je da od disanije najčešće pate osobe kojima je dijagnosticirana depresija ili imaju anksiozne napadaje. 

Brzi test koji će otkriti patite li od disanije

Ako sumnjate da patite od disanije napravite ovaj jednostavni test. Zapitajte se koja vam je prva asocijacija kada pomislite na ustajanje iz kreveta ujutro. Ako vam na pamet prvo padaju pojmovi poput teško i frustracija, onda ste samo dio većine kojoj je teško ustati se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako prvo pomislite na anksioznost, stres i iscrpljenost, lako je moguće da patite od disanije. U tom slučaju porazgovarajte s liječnikom jer disanija može prerasti u kronično stanje. Ima slučajeva u kojima osoba ne može danima ustati iz kreveta. 

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba