pomoć iz prirode

Vaginalne infekcije u trudnoći i kako odabrati pravi probiotik

Image
Foto: Thinkstock

Probiotik treba pažljivo odabrati i koristiti ga dovoljno dugo da stabilizira vaginalnu mikrofloru i tako pomogne u sprječavanju ponavljanja infekcije

Vaginalne infekcije jedan su od najčešćih problema s kojima se susreću spolno aktivne žene pa tako i trudnice.  Podloga za razvoj vaginalnih infekcija je narušena vaginalna mikroflora, jer se u takvim uvjetima u rodnici lakše nastanjuju i razmnožavaju „štetni“ mikroorganizmi koji su uzročnici infekcije. 

Uzroci nastanka poremećene vaginalne flore su brojni: emocionalni stres, pojedini lijekovi, oslabljen imunološki sustav, trudnoća i menopauza. Iznimno je važno liječiti ove upale, jer je u protivnom moguć razvoj komplikacija poput pucanja plodovih ovoja, prijevremenog poroda, upale maternične sluznice u babinju, steriliteta , upale zdjeličnih organa i sl.

Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su bakterije (bakterijska vaginoza) odnosno  gljivice (vaginalna kandidijaza). Najčešći simptomi bakterijske vaginoze su pojačan iscjedak sivkaste boje, neugodna mirisa po ribi i nespecifični simptomi kao što su peckanje, svrbež i bol. Najčešći simptomi vaginalne kandidijaze su svrbež, bolna i natečena sluznica crvene boje te  sirasta sekrecija iz vagine bijele boje. Važno je napomenuti da vaginalne infekcije mogu biti i bez uočljivih simptoma, no ako se ne liječe, mogu se razviti iste komplikacije, kao i kod infekcija sa simptomima.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ginekolog će ustanoviti o kojoj vaginalnoj infekciji je riječ te će shodno tome propisati terapiju antibiotikom kod bakterijske infekcije odnosno antimikotikom kod gljivične infekcije.

No da bi uspješnost liječenja vaginalnih infekcija bila što bolja, osim primjene antibiotika odnosno antimikotika od iznimne je važnosti obnoviti vaginalnu mikrofloru laktobacilima, kako bi se smanjila mogućnost povratka bolesti. Nov način obnavljanja vaginalne mikroflore rodnice je podizanje količine laktobacila probioticima.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Treba znati da svaki probiotik nije isti. Vrlo mali broj probiotičkih sojeva  ima sposobnost naseljavanja sluznice rodnice. Zato probiotik treba pažljivo odabrati i koristiti ga dovoljno dugo da stabilizira vaginalnu mikrofloru i tako pomogne u sprječavanju ponavljanja infekcije. Ispitivanja pokazuju da je potrebno osigurati dodatak izabranih probiotičkih sojeva najmanje tijekom mjesec dana.

Jedina dva soja za koje je znanstveno dokazano da nakon oralnog uzimanja naseljavaju i obnavljaju vaginalnu mikrofloru su Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oralno uzimanje probiotika omogućuje svakoj ženi, a posebice trudnici jednostavnost i slobodu uzimanja probiotika u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.

Za brzu i dugotrajnu zaštitu vaginalne mikroflore najbolje je, uz propisani antibiotik/antimikotik, kombinirati vaginalne i oralne kapsule. Vaginalne kapsule osigurat će brzo djelovanje (u akutnoj fazi dok su prisutni simptomi), a oralne kapsule će osigurati  dugotrajan učinak uz izniman komfor.

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOZNALI SMO

Koliko ćete isti lijek platiti u Hrvatskoj, a koliko u Sloveniji, Srbiji i BiH?

Više s weba