Uloga života

Vanda Winter: 'Žena se u trudnoći stvarno na sve navikne'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Predivna trudnica Vanda Winter uživa u zadnjim danima trudnoće. Pričali smo s njom kako se osjeća i je li spremna za ulogu života

10.4.2017. u 13:30/ Sanja Miler

32-godišnja glumica saznala je da je trudna kad je ovo ljeto došla na Island u posjet suprugu, 33-godišnjem profesionalnom sportašu Ivanu Parlovu. Kaže kako nije bilo preveliko iznenađenje jer su željeli i planirali trudnoću. "Nisam čak radila ni kućni test, samo sam u ljekarni kupila folnu kiselinu. A kad sam se na UZV-u uvjerila da malo srce zaista kuca, osjećala sam se kao da je cijeli svijet moj, iako smo vijest isprva držali svojom slatkom tajnom." Bili su presretni jer su saznali sretnu vijest baš na njen rođendan!

U prvom tromjesečju imala je određene komplikacije zbog kojih se rano morala povući iz svih predstava u kazalištu. "Cijelo vrijeme sam mantrala da trudnoća nije bolest i računala s time da ću otići tek kad me vidljivi trbuščić počne demantirati u ulogama. Međutim, tijelo je odlučilo drugačije i morala sam se prilagoditi. Naučena na određeni tempo života, moram priznati da u prvo vrijeme mirovanja nisam znala gdje ću sa sobom. Ali sam se navikla. Žena se u trudnoći stvarno na sve navikne!"

U borbi s umirivanjem želuca 'zaradila' je 18 kilograma na vagi

Na rastuće kile, poremećenu probavu, geganje... I na neprekidne mučnine koje su kod Vande krenule doslovno odmah. "U biti mi je stalno bilo zlo. To bi prestajalo samo dok bih jela, a točno 15 minuta nakon zadnjeg zalogaja bilo bi mi još gore, pa sam u borbi s umirivanjem želuca do danas tako 'zaradila' 18 kilograma na vagi. Inače se hranim dosta zdravo, a u trudnoći su me odjednom zanimali samo kruh, krumpir, vrhnje, šećer i dizano tijesto", iskreno kaže dodajući da se sada osjeća super.

Trudnoća se često povezuje s neobjašnjivim promjenama raspoloženja, ali kod nje to nije slučaj. "Što se naravi tiče, muž kaže da sam postala puno 'bolja'. Više se smijem, opuštenija sam i veselija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tema trudnoće povezuje sve žene i otvara komunikaciju'

Priznaje da je i ona u prvom i drugom tromjesečju 'googlala kao luda'. Sve je htjela znati i neprestano tražila potvrdu i uporište za svaku promjenu s kojom se suočila. "Naslušala sam se svakakvih priča, čula sam o raznim iskustvima i zaključila da su svi praktični savjeti, kao i trudnoće, potpuno individualni." I tako se predala u ruke svojoj doktorici, prof. Višnji Latin, i njezinoj procjeni o tome koja je informacija za nju korisna, a koja je samo bespotrebno opterećenje.

"Porod je instinktivna stvar i tijelu treba dopustiti da ga obavi onako kao je za njega programirano. I treba imati povjerenja u stručnu osobu. Nema druge! Možemo se mi, suvremene superžene, odlikašice i control freakovi, unaprijed informirati do besvijesti, stvoriti predodžbe, pročitati sve knjige i obići sve radionice, ali mislim da je u datom trenutku, a pogotovo kad zaboli, to realno i dalje premalo i prekonfuzno za usporedbu s nečijim višegodišnjim sustavnim obrazovanjem i utemeljenim praktičnim iskustvom. Tako barem ja to vidim."

Upravo se čita

Image
OKO 5 UJUTRO

FOTO Teška prometna nesreća kod Murske Sobote! Sletio autobus, troje poginulih i više ozlijeđenih

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Davor Puklavec/PIXSELL

(FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL)

Naučila je i da tema trudnoće nešto što automatski povezuje sve žene i otvara komunikaciju, čak i kod onih koje inače ne bi imale o čemu međusobno razgovarati. 

Na pitanje je li se počela 'gnijezditi', ribati podove i manijakalno čistiti prije dolaska bebe, kaže da je ribanje i pospremanje svega kod nje prirodno stanje koje nema veze s trudnoćom. No, 'gnijezdi' se naveliko i već su skoro sve nabavili za bebu: kolica, jaje i klokanicu u nijansama tamno plave i sive. "U trudnoći me silno razveselio i trudnički pojas za vožnju, tako da sam unatoč poodmaklom stadiju i dalje često za volanom  auta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ako baš ne padnu u nesvijest, šteta je da tate nisu na porodu'

Budući tata Ivan planira biti na porodu. Na trudničkom tečaju naučili su na koje načine  tata zbilja može biti efikasan i olakšati porođaj svojoj partnerici. "Mislim da je prisustvo muškaraca u rađaonama važno i za njih same, za njihovo iskustvo očinstva. Ako baš ne padnu u nesvijest, šteta je da si to uskrate!"

shimmer fallback
Foto:
shimmer fallback

(FOTO: Anto Magzan/PIXSELL)

Vanda se nada da će biti dovoljno dobra mama. "Sigurno neću biti savršena, jer nitko nije i mislim da ni ne ne treba biti. Život se ni za koga ne odvija pod staklenim zvonom. Ali bih svakako željela biti u stanju ispravno prepoznati potrebe svog djeteta i omogućiti mu da se razvije u maksimalno zdravu i zadovoljnu osobu."

Zasad u planu nema veliku obitelj jer još ne ni kako će se jednim djetetom. "U teoriji bi bilo lijepo imati veću obitelj, ali hajd’mo se mi najprije potvrditi na prvom primjeru…" A potvrda će stići vrlo brzo jer bi sin trebao doći na svijet za dva tjedna! Mi im želimo svu sreću!

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba