Roditelji, oprez

Vaše se dijete aktivno bavi sportom? Zaštitite ga od potencijalno ozbiljnih ozljeda

Image
Foto: Pexels

Sport prirodnosi fizičkom i psihičkom razvoju djece, ali i odgoju. Međutim, nuspojave nisu isključene. Provjerite kao zaštititi dijete od nepovoljnog utjecaja

2.5.2019. u 11:55/ Život i stil

Postoji velika mogućnost da vaše dijete pripada u skupinu onih koji obožavaju bavljenje sportom. No, akutne ozljede poput slomljenih kostiju i potresa mozga nisu najčešće. Djeca, naime, više pate od ozljeda koje su uzrokovane stalnim korištenjem istih mišića, tetiva i ligamenata.

Bavljenje sportom je vrlo poželjno pa nije potrebno djetetu braniti fizičku aktivnost zbog straha. No, kako biste smanjili loš utjecaj na razvoj tijela, slijedite sljedeće upute.

1. Izbjegnite preranu specijalizaciju

Vašem djetetu možda odlično ide gimnastika ili nogomet, ali fokusiranje na jednu aktivnost u ranom djetinjstvu može voditi do najčešćih ozljeda. Dolazi do repetitivnog stresa i pretjeranog korištenja istih dijelova tijela.

No, prerana specijalizacija za jedan sport može utjecati i na koordinaciju i neurorazvoj jer djeca nemaju priliku koristiti grupe mišića na različite načine.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

2. Provjerite program i trenera

Mnoge dječje programe vode osobe bez stvarne profesionalne potvrde o znanju i stručnosti. Prije nego što upišete dijete na neki program, raspitajte se o kvaliteti i metodi trenera.

Djeca koja se najviše ozljeđuju većinom imaju ogromnu želju za pobjedom jer im treneri rade veliki pritisak. Veliki je alarm ako trener stalno pritišće najjače i najizdržljivije klince.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Inzistirajte na redovitom odmoru

Svako tijelo treba vrijeme da se privikne na tempo treninga, a posebno tijela koja još uvijek rastu. Postoje znanstveni dokazi koji tvrde da se zdravlje ljudi značajno narušava zbog manjka sna i kvalitetnog odmora.

Osigurajte djetetu dovoljno vremena za opuštanje te imajte na umu pravilnu prehranu i dovoljan unos tekućine.

4. Neka se dijete zabavlja

Imajte na umu da mentalno i fizičko zdravlje čine cjelinu. Ako se dijete počne ponašati kao da mu je muka od same pomisli na trening, preispitajte situaciju.

To može biti tipičan znak da je pritisak prevelik i fizički zahtjevi previsoki. Kad djeca počnu gledati na sport kao na zadatak, tijela počinju pružati otpor. Neka vam na prvom mjestu bude kako se vaše dijete osjeća na treningu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba