Pomaže kod neugodnosti?

Važan vitamin koji može pomoći u ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog crijeva

Image
Foto: Thinkstock

Istraživači su primijetili nedostatak ovog važnog vitamina kod mnogih ljudi sa sindrom iritabilnog crijeva. Povećanje razine vitamina može smanjiti simptome

12.7.2018. u 12:51/ Život i stil

Sindrom iritabilnog crijeva je najčešća bolest koju dijagnosticiraju gastroenterolozi, a ne ne postoji poznati uzrok i nema lijekova za one koji pate od sindroma iritabilnog crijeva.

Liječenje stanja je usmjereno na ublažavanje simptoma kao što su bolovi u trbuhu, zatvor, nadutost i proljev. Sada, istraživači sa Sveučilišta Sheffield u Engleskoj pronašli su novi način upravljanja simptomima sindroma iritabilnog crijeva dodatkom vitamina D. Inspiracija za studiju je došla jednostavno od razgovora s pacijentom.

"Veza između vitamina D i sindroma iritabilnog crijeva nisu uočili liječnici ili znanstvenici. Došlo je od pacijenata", izjavio je Bernard Corfe, glavni autor studije i glavni istraživač molekularne gastroenterologije na Sveučilištu u Sheffieldu za Healthline.

Corfe i njegov tim pregledali su i integrirali sva dostupna istraživanja o vitaminu D i sindromu iritabilnog crijeva, a također su procijenili potencijalne koristi od vitamina D za ljude sa simptomima sindroma iritabilnog crijeva. Pronašli su veliku rasprostranjenost nedostatka vitamina D kod pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva širom svijeta.

Nije jasno zašto imaju nedostatak vitamina D. Jedna je teorija da prehrana igra ulogu. Drugi je da utjecaj sindroma na dnevne navike osobe može spriječiti njihovo dobivanje dovoljno vitamina D.

Provjera pacijenata na nedostatak vitamina D vjerojatno će postati uobičajena praksa gastroenterologa jer je potreban samo jednostavan test krvi. Čak i ako vitamin D ne pomaže kod sindroma iritabilnog crijeva, postoji više zdravstvenih razloga za održavanje dobrih razina vitamina D u tijelu.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba