Teško, ali važno za pogledati

Važno mamino upozorenje: ovako izgleda kad je dijete paralizirano od uboda krpelja

Image
Foto: Facebook/Amanda Lewis

Mama je objavila video svoje kćeri nakon uboda krpelja kako bi upozorila druge roditelje na simptome na koje moraju paziti

21.6.2017. u 14:15/ Život i stil

Krpelja ima najviše u proljeće i ljeto jer su to godišnja doba kada im najviše odgovaraju temperature, vremenske prilike i vlažnost. Zbog toga su i najopasniji jer je upravo to doba kad najviše boravimo u prirodi.

Ima ih u šumama i parkićima, skrivaju se i na grmlju i u šikarama. Kad prođete, nastane se kako bi se nahranili krvlju. Uvijek, nakon boravka u prirodi, provjerite najčešće dijelove tijela gdje prianjaju - prepone, pazuhe, zatiljak, vrat i glavu.

No, najveći su problem zarazne bolesti koje krpelji prenose. U trenutku kad krpelj probode kožu, može doći do prijenosa zaraze: Lyme borelioze, virusnog krpeljnog meningoencefalitisa, tularemije...

Lajmska bolest (borelioza) uzrokovana je bakterijom Borreliom burgdoferi i simptomi najčešće utječu na kožu, zglobove i živčani sustav. Krpeljni meningoencefalitis može uzrokovati ozbiljne upale mozga i moždanih ovojnica. 

Simptomi krpeljnog meningoencefalitisa slični su gripi pa mogu proći neopaženo: opća slabost, glavobolja, povišena tjelesna temperatura i bolovi u mišićima cijelog tijela... To se skoro dogodilo i roditeljima male Evelyn pa su odlučili na Facebooku objaviti video kako izgleda dijete paralizirano od uboda krpelja. Do paralize može doći zbog lučenja toksina u organizam domaćina​.

Prenosimo vam objavu mame Amande Lewis u kojem opisala kako se Evelyn ponašala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo imali malo zastrašujuće jutro. Srećom, sve je u redu, ali željela sam to podijeliti, tako da svi obratite pažnju.

Evelyn se počela malo čudno ponašati sinoć kad je bilo vrijeme za krevet. Nije htjela ustati nakon što se okupala. Pomogla sam joj i odnijela je u krevet. Sinoć je bila malo nervozna i cijelu noć sam spavala s njom.

Jutros joj je bilo teško stajati. Jedva je hodala, puzala i skoro pa nije mogla koristiti ruke. Snimili smo video i poslali obitelji jer smo ih htjeli upitati znaju li oni što bi moglo biti. Odlučili smo je odvesti na hitnu, odmah nakon snimanja ovog videa, jer su njezini simptomi postajali gori.  

Hvala Bogu, brzo su nas primili. Liječnik je minutu pričao s nama i rekao je da je u prošlih 15 godina vidio sedmero, osmero djece s identičnim simptomima i da je više nego vjerojatno da je to od ugriza krpelja. Pregledao ju je, dobro joj raščeljao kosu i pronašao krpelja koji se u njoj skrivao.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

To je paraliza od uboda krpelja. Može utjecati i na pse i može biti kobna. Drago mi je što smo je doveli kad smo to učinili i da nije bilo nešto gore i da smo otkrili što je prije nego se stanje pogoršalo. Ako se vaša djeca ili psi počnu čudno ponašati, temeljito provjerite imaju li ubod krpelja!"

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba