OGLAS

manjka im vitamina

Vegetarijanci su dvostruko skloniji depresiji od mesojeda

Image
Foto: Thinkstock

Dijelu vegetarijanaca u organizmu uz vitamin B12 nedostaje, željeza, kalcija vitamina D, proteina i omega-3 masnih kiselina jer se nisu dovoljni informirali o nutritivnim vrijednostima namirnica koje konzumiraju

25.9.2017. u 8:09/ Hina

Vegetarijanci su podložniji obolijevanju od psiholoških, ali i fizičkih bolesti nego osobe čija prehrana uključuje i meso, a dvostruko su skloniji depresiji od svejeda, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika sa Sveučilišta u Bristolu čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Affective Disorders. 

Istraživanje je provedeno na 10.000 ispitanika, među kojima je bilo 350 vegetarijanaca i vegana. Ono je pokazalo da je uzrok tomu manjak nekih vitamina i minerala kod vegetarijanaca koji ima negativan učinak na njihovo mentalno zdravlje. 


Najčešće je riječ o manjku željeza i vitamina B12. Oko sedam posto vegetarijanaca i 50 posto vegana pati od pomanjkanja tog vitamina, a što je osoba dulje vegetarijanac ili vegan, rizik je veći. 

Vitamin B12 ili kobalamin jedan je od osam vitamina iz B skupine te je poput ostalih vitamina iz tog kompleksa topiv u vodi. Nužan je našem tijelu za pravilno funkcioniranje i zdravlje živčanog tkiva, moždanih stanica i crvenih krvnih stanica.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

S folnom kiselinom sudjeluje u sintezi DNK i RNK, genetskog materijala tijela. Potreban je za metabolizam svake stanice u tijelu te sudjeluje i u sintezi masnih kiselina i stvaranju energije. Naime, pomažući tijelu da apsorbira folnu kiselinu, olakšava oslobađanje energije. Vitamin B12 koristan je i za raspoloženje, pamćenje, kvalitetu kože, kose, nokata te za probavu, kao i za sprečavanje anemije.

Osobe kod kojih je evidentiran manjak tog vitamina često se osjećaju umorno. Kobalamin pozitivno utječe na raspoloženje, odnosno djeluje kao zaštita protiv depresije, podsjećaju britanski znanstvenici.  


Ranije su studije otkrile manjak vitamina B12 kod čak 30 posto osoba hospitaliziranih zbog depresije, a liječnici vjeruju da je brojka i veća s obzirom na to da testiranje razine spomenutog vitamina u organizmu nije standardna procedura u obradi psihičkih bolesnika.

Jedna od glavnih uloga vitamina B12 je pretvaranje hrane koju konzumiramo u energiju. Ima ga u brojnim namirnicama životinjskog porijekla te u manjim količinama u mlijeku i jajima. Zbog toga se vegetarijancima i veganima preporučuje uzimanje suplemenata vitamina B12 kako bi im mozak dobro funkcionirao i da bi se izbjegao razvoj anemije. 

Opasnost vreba i od previše omega-6 kiselina 

Anketa je pokazala i da ispitanici, vegetarijanci i vegani, konzumiraju i veću količinu brazilskih oraščića bogatih omega-6 masnim kiselinama, što znanstvenici također povezuju s mogućnošću nastanka problema s mentalnim zdravljem. Za razliku od omega-3 masnih kiselina prisutnih u sardinama ili lososu koje sprečavaju upalne procese i rastvaraju krvne ugruške, omega-6 čine upravo suprotno, potiču jedno i drugo. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)


Upravo se čita

Image
KLJUČNI ISPIT ZA KRALJICE ŠOKA

Naše rukometašice danas igraju protiv Kameruna, evo kada počinje i gdje možete gledati utakmicu

Upalni procesi i sposobnost zgrušavanja krvi važne su funkcije u organizmu ako se povrijedimo ili imamo ranu, no upala se mora zaustaviti pošto rana zaraste. Međusobni odnos omega-6 i omega-3 vrlo je osjetljiv i zahtijeva međusobni balans. Prekomjeran unos omega-6, primjerice kroz žitarice, margarin i biljna ulja dovodi do kroničnog upalnog stanja kod velikog dijela populacije u zapadnim zemljama, što pridonosi nastanku kardio-vaskularnih bolesti.

Ranija su istraživanja pokazala da dijelu vegetarijanaca u organizmu uz vitamin B12 nedostaje, željeza, kalcija vitamina D, proteina i omega-3 masnih kiselina jer se nisu dovoljni informirali o nutritivnim vrijednostima namirnica koje konzumiraju ili onih koje ne konzumiraju.

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba