Velika glava - velika pamet

Vaša beba ima veliku glavu? Velika je vjerojatnost da će biti inteligentnija

Image
Foto: Thinkstock

Nemojte se više rugati bebama s velikom glavom jer će one jednom vladati svijetom i izgleda da im je glava veća jer im zaista treba više prostora

31.5.2017. u 14:30/ Život i stil

Vaša bebe ima ili je imala veliku glavu? Nemojte brinuti... kako raste tijelo, bit će sve više u skladu s glavom. A ono još važnije jest da na temelju studije, izgleda da će dijete biti inteligentnije.

Istraživači su pronašli vezu između veličine djetetove glave i akademskih postignuća kasnije u životu. Zaključak je: veće glava - inteligentnije dijete. Znanstvenici koji su istraživali vezu između gena, IQ-a i cjelokupnog zdravlja, došli su tog otkrića.

Prosječna veličina glave dječaka je 36 cm, a djevojčica 35 cm

U istraživanju su koristili podatke više od 100.000 Britanaca, koji su bili pohranjeni u UK Biobank, koja je skupila više od pola milijuna uzoraka od ljudi između 37 i 73 godine starosti. Sudionici su dali uzorke krvi, urina i sline za analizu, kao i pružili informacije o pozadinama i načinu života.

Otkriveno je da su bebe rođene s većim glavama imale i veću vjerojatnost dobivanja fakultetske diplome, a i imali su bolje rezultate na testovima verbalno-numeričkih logike. Prosječna veličina glave novorođenčadi iznosi 36 cm za dječake i 35 cm za djevojčice.

No, nije stvar samo u veličini glave - naravno. Profesor Ian Deary, koji je vodio istraživanje, rekao je kako su i oblik tijela i veličina mozga jedan od faktora. "Osim što postoje zajednički genetički utjecaji između kognitivnih sposobnosti i nekih fizičkih i mentalnih zdravstvenih stanja, studija je također pokazala da kognitivne sposobnosti dijele genetske utjecaje s veličinom mozga, oblikom tijela i obrazovnim postignućima", rekao je za Neuroscience News.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Prethodna istraživanja pokazala su da postoji još nekoliko načina da doznate je li vaša beba možda mali genij. Neki kažu da se dobro pamćenje može povezati s inteligencijom u kasnijoj dobi. Ako dijete može zapamtiti događaje koji su se dogodili, to bi mogao biti rani znak inteligencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi znakovi inteligencije uključuju sklonost za druženje s starijim odraslima, želja za razgovor, a čak i loše spavanje. Pročitajte kojih 5 znakova mogu nagovijestiti da imate darovito dijete

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
I čimbenici rizika

Kronični laringitis: koji su simptomi i kako ga razlikovati od akutnog laringitisa

Više s weba