OGLAS

Trening obrambenih stanica

Veliki pomak: rak dojke u uznapredovaloj fazi prvi put izliječen imunoterapijom

Image
Foto: Thinkstock

Žena s agresivnim tipom raka dojke koji je prkosio kemoterapiji i proširio na druge organe izliječena je eksperimentalnim postupkom

5.6.2018. u 9:36/ Hina

Ona nema rak već više od dvije godine, otkrio je tim iz Sjedinjenih Država koji je svoje rezultate predstavio kao novi "imunoterapijski pristup" za pacijente u završnoj fazi bolesti.

Drugi stručnjaci koji nisu bili uključeni u tretman nazvali su ove događaje "uzbudljivima".  Takozvana "imunoterapija" se već pokazala uspješnom kod nekih ljudi s rakom pluća, vrata maternice, leukemijom, rakom kože i mjehura, no uspjeh kod raka crijeva, dojke i jajnika još nije zabilježen. 


Američki tim je u ovom slučaju ekstrahirao limfocite iz pacijentice, modificirao ih u laboratoriju i zatim ih vratio u tijelo

Image
Kronična bolest

Metastatski rak dojke: uz kvalitetnu terapiju žene mogu živjeti puno duže i kvalitetnije

Image
Kronična bolest

Metastatski rak dojke: uz kvalitetnu terapiju žene mogu živjeti puno duže i kvalitetnije

Pacijentica se za taj eksperimentalni pokušaj prijavila u dobi od 49 godina, nakon nekoliko neuspjelih tretmana konvencionalnom medicinom, stoji u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature Medicine. Rak se tada već proširio na razne dijelove njenog tijela, uključujući jetru

Funkcija imunološkog sustava je neutraliziranje neželjenih stranih tijela poput stanica raka. No u tome nekad ne uspijeva, često zbog toga što ne prepoznaje stanice raka koje sadrže DNA pacijenta.

Imunoterapijom se obrambene stanice "treniraju" da prepoznaju i bore se protiv te bolesti. U ovoj studiji su znanstvenici uzeli limfocite iz tumora te ih skenirali kako bi pronašli specifične vrste koje reagiraju na stanice raka. Reaktivirani su u laboratoriju i vraćeni u tijelo.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)


U osvrtu na istraživanje objavljenom u istom časopisu, stručnjak Laszlo Radvany iz kanadskog Instituta za istraživanje raka u Ontariju istaknuo je da je odgovor pacijentice na tretman za rak dojke u tako uznapredovaloj fazi bio "bez presedana".

Profesor imunoterapije iz londonskog Instituta za istraživanje raka Alan Melcher također je istaknuo da je ovaj slučaj "fascinantan i uzbudljiv".  Ovaj rad "pokazuje kako moć imunološkog sustava može biti iskorištena za borbu čak i protiv najtežih slučajeva raka", zaključio je Melcher.  

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!


Upravo se čita

Image
obrušio se na svinjogojce

Plenković: 'Imamo fabriciran prosvjed, njega vodi čovjek koji je bravar. Koji je njegov interes?'

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba