masna hrana ipak ne deblja?!

Veliki preokret u smjernicama o zdravoj prehrani: forsiranje nemasne hrane je katastrofalno za zdravlje?!

Image
Foto: Thinkstockphotos

Dvije skupine za kampanju protiv pretilosti pozivaju na 'velik preokret' u smjernicama o zdravoj prehrani

23.5.2016. u 15:50/ Hina

Forsiranje hrane siromašne mastima samo pogoršava britanski problem prekomjerne tjelesne težine i katastrofalno je za zdravlje, tvrde dvije skupine za kampanju protiv pretilosti u izvješću predstavljenom u ponedjeljak, no znanstvenici njihove zaključke uzimaju s oprezom.

"Ako jedete masno, to ne znači da ćete se udebljati", navode skupine Nacionalni forum protiv pretilosti (National Obesity Forum, NOF) te Suradnja u javnom zdravstvu (Public Health Collaborative, PHC).

Britanske smjernice za zdravu prehranu potiču ljude da jedu voće i povrće, puno ugljikohidrata u namirnicama kao što su kruh, riža, krumpir, tjestenina, da konzumiraju i meso, ribe, jaja i grahorice.

Potiču stanovništvo da konzumira obrano mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom masnoća, a slatka pića i slanu, slatku i masnu hranu treba konzumirati u vrlo malim količinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću "Jedite masno, smanjite ugljikohidrate i izbjegavajte grickalice da biste izbjegli pretilost i dijabetes tipa 2" NOF/PHC poziva na "velik preokret" u smjernicama o zdravoj prehrani.

Preporuke o "nemasnoj hrani" i "niskom kolesterolu" imaju katastrofalne posljedice za zdravlje, piše u izvješću NOF/PHC.

Upravo se čita

Image
Promocija plus za RTL

EKSKLUZIVNO CRO Demoskop: HDZ-u naštetila afera, ali Plenkoviću popularnost raste. Milanoviću pada rejting

No nutricionisti upozoravaju da su dvije skupine "selektivne pri izboru dokaza" te da su zaključci izvedeni naprečac.

"Izvješće ne nudi čvrste i cjelovite dokaze", kaže Mike Knapton, ravnatelj Britanske zaklade za srce te ističe da epidemija pretilosti u Velikoj Britaniji "nije posljedica loših smjernice o zdravoj prehrani, već zato što ljudi te smjernice ne slijede".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Fokusiranje na pojedine namirnice (...) kratkovidno je i zbunjuje ljude", tvrdi Kanpton.

Johna Wass, posebni savjetnik za pretilost u Kraljevskom koledžu liječnika smatra da se bit problema ne može svesti na pitanje "jesti masno ili nemasno" i da su skupine preselektivne u izboru dokaza.

"Postoje čvrsti dokazi da zasićene masti povećavaju razinu kolesterola i bolesti krvožilnog sustava", i zato je "potrebna uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost i normalna zdrava tjelesna težina", napominje Wass. 

PHC je neprofitna skupina za zdrav život koja okuplja stručnjake za zdravlje, a NOF je humanitarna skupina koja jača svjesnost na pretilost i potiče mijenjanje životnih navika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Više s weba