voće i povrće na meniju

Više vlaknaste hrane u mladosti, manji rizik od raka dojke u kasnijoj životnoj dobi

Image
Foto: Thinkstock

Opsežno istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da je rizik od obolijevanja od raka dojke kod žena koje su kao tinejdžerice u prehranu unosile puno vlaknastih namirnica, poput voća i povrća, manji za 24 posto

2.2.2016. u 16:07/ Hina/Vijesti.hr

Prvi je put na temelju ovako opsežne studije utemeljene na podacima prikupljanim 20 godina ustanovljeno kako su izgledi da se kod djevojčica i adolescentica koje su dobi između 12. i 19., godine konzumirale veće količine vlaknastih namirnica, osobito u voću i povrću, u kasnijoj životnoj dobi razvije rak dojke manji za 24 posto u odnosu na one čija je prehrana bila siromašna vlaknastim namirnicama.

"Rezultati istraživanja trebali bi potaknuti tinejdžerice da prehranu obogate voćem i povrćem", savjetuju stručnjaci, uz objašnjenje da je posrijedi učinak vlakana na razinu estrogena u ženinu organizmu. U razdoblju perimenopauze razina estrogena se ubrzano smanjuje, što utječe na potencijalni razvoj karcinoma dojke, piše portal LiveScience.

Istraživanje, u kojem su se posebno fokusirali na adolescentsko doba, proveli su Maryam Farvid i njezini kolege iz Škole Chan za javno zdravlje pri harvardskom sveučilištu. U razdoblju od 1991. do 2011. pratili su podatke o više od 90.500 žena u dobi između 27 i 44 godine. Ispitanice su na upitnik o prehrambenim navikama odgovarale svake četiri godine, a znanstvenici su se posebno fokusirali na razdoblje u kojem su pohađale srednju školu. Podatke su upotpunili informacijama o tjelesnoj masi, obiteljskoj anamnezi kada je riječ o raku dojke, uzeli su u obzir rasu, podatke o menstrualnom ciklusu, konzumaciji alkohola i brojne druge. 

Namirnice bogate vlaknima su mahunarke, osobito crveni grah, grašak i leća, cjelovite žitarice, voće i zeleno povrće, poput špinata, blitve, salate i brokule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba