Najbolja hrana za bebu

Vitamini u majčinom mlijeku: za što su važni i kako znati nedostaje li koji?

Image
Foto: Thinkstock

Vitamini su neophodni za rast i razvoj bebe, a u početku sve dobivaju iz majčinog mlijeka

9.7.2018. u 11:00/ Život i stil

Ako ste zdrava majka koja jede uravnoteženu prehranu i pijete prenatalne vitamine, vaše majčino mlijeko sadrži većinu, ako ne i sve vitamine koje treba vašem djetetu. U većini slučajeva, majčino mlijeko ima dovoljno svih hranjivih tvari, uključujući i vitamine, kako bi "podržalo" vaše dijete dok raste. Ovo su glavni vitamini koji se nalaze u majčinom mlijeku:

Vitamin A

Vitamin A je potreban za zdrav vid. Majčino mlijeko sadrži dovoljno vitamina A za vaše dijete. Kolostrum, majčino mlijeko koje vaše tijelo proizvodi tijekom prvih nekoliko dana dojenja, ima dvostruko više vitamina A nego prijelazno ili zrelo majčino mlijeko. Ove više razine vitamina A, posebice beta-karotena, ono je ono što daje kolostrumu žuto-narančastu boju. Djeca koja su hranjena s formulom mogu trebati dodatni vitamin A, ali dojena djeca ne.

Vitamin D

Image
dojenje

Prehrana u najranijoj dobi: majčino mlijeko - sve što bebi treba

Image
dojenje

Prehrana u najranijoj dobi: majčino mlijeko - sve što bebi treba

Vitamin D pomaže izgraditi snažne kosti i zube. Postoji vitamin D u majčinom mlijeku, ali razina se razlikuje od žene do žene. Možete dobiti vitamin D iz prehrane, ali budući da većinu vitamina D dobivate od sunca, ton vaše kože i gdje živite igraju značajnu ulogu u količini izloženosti suncu i vitaminu D koje ćete dobiti. Zbog ovih čimbenika uz zaštitne mjere koje žene često poduzimaju protiv izlaganja suncu, mnoge majke nemaju dovoljno vitamina D u majčinom mlijeku.

Kad bebe ne dobiju dovoljno vitamina D, može doći do rahitisa koji uzrokuje mekane kosti koje se lakše lome i druge probleme s kostima. Zbog rizika od rahitisa, liječnici preporučuju da sve dojene bebe dobiju dodatak vitamina D, počevši od rođenja.

Vitamin E

Vitamin E štiti stanične membrane u očima i plućima i u mjačinom mlijeku ga ima više nego dovoljno za preporučeni dnevni unos.

Vitamin K

Vitamin K je uključen u proizvodnju čimbenika zgrušavanja krvi koji pomažu u zaustavljanju krvarenja. Nakon što se doza vitamina K daje pri rođenju, zdrave dojene bebe i njihove majke ne trebaju dodatak vitamina K. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina) jaki je antioksidans. Pomaže liječiti tijelo, podupire imunološki sustav i pomaže u apsorpciji željeza u tijelu. Vitamin C također sprječava rijetku bolest zvanu skorbut. Majčino mlijeko sadrži puno vitamina C.  Međutim, pušenje smanjuje količinu vitamina C u majčinom mlijeku, pa ako pušite ili ste pušili, imat ćete niže razine, a možda ćete morati dodati više agruma ili dnevni dodatak vitaminom C u vašu prehranu.

Vitamin B6

Vitamin B6 potreban je za zdrav razvoj mozga. Vaša prehrana utječe na količinu vitamina B6 u majčinom mlijeku. Ali, ako imate zdrave prehrambene navike, nije potrebno uzimati dodatke vitamina B6. 

Folna kiselina

Folna kiselina doprinosi zdravlju i razvoju djece. Količina folata u majčinom mlijeku izravno je povezana s vašom prehranom. Dodatni oblik folata je folna kiselina. Ako već niste uzimali prenatalne vitamine s folnom kiselinom, možete uzeti dodatak folne kiseline od 0,4 mg dnevno kako biste bili sigurni da ste dobili dovoljno ovog važnog vitamina.

Vitamin B12

Vitamin B12 potreban je za razvoj stanica i rani rast i razvoj živčanog sustava. Nalazi se u proizvodima životinjskog porijekla kao što su mlijeko i jaja. Ako slijedite strogu vegetarijansku ili vegansku prehranu, vjerojatno nećete imati dovoljno ovog vitamina u majčinom mlijeku. 

Tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3) i pantotenska kiselina (B5)

Svi B vitamini pomažu pretvoriti hranu u energiju koju tijelo treba rasti, razvijati i funkcionirati. Oni su također potrebni za kožu, kosu, oči i živčani sustav uključujući mozak. Tiamin, riboflavin, niacin i pantotenska kiselina  u majčinom mlijeku ovise o prehrani. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba