Stop godinama

Vitaminima protiv starenja: otkrijte koje vitamine žene moraju uzimati nakon 30-te

Image
Foto: Thinkstock

Starenje organizma ubrzava se u tridesetim godinama, ali pravim vitaminima možete ga značajno usporiti

7.2.2019. u 9:15/ Život i stil

Užurbani način života i nedostatak vremena za planiranje zdrave prehrane lansirali su popularnost suplemenata u dijeti. Sve se više ljudi okreće vitaminima kako bi nadoknadili nedostatak istih u dijeti. Vitamini se preporučuju svakoj ženi, a posebno onima u tridesetim godinama te ženama koje osjećaju hormonalne promjene zbog trudnoće ili uranjene menopauze.

Vitamini mogu pomoći jer:

  • uravnotežuju hormone i rad štitnjače
  • sprječavaju anemiju zbog menstruacije ili poroda
  • jačaju tijelo i imunitet
  • nadoknađuju vitamine i minerale izgubljene zbog stresa, lošeg načina života, kontracepcijskih tableta i ostalih razloga

Za raspoloženje i energiju

B vitamini ključni su za mnoge procese koji se odvijaju u tijelu. Najčešće su povezani s energijom, ali čine razliku i u raspoloženju te ublažavaju depresiju. Otapaju se u vodi što znači da tijelo ne zadržava vitamin B u organizmu, već ga moramo unositi svakodnevno. Ovaj se vitamin koristi za uklanjanje umora, a posebno je vrijedan za trudnice za koje nedostatak vitamin B12 može biti opasan.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sprječavanje anemije 

One žene koje i nakon 30. godine imaju jake menstruacije trebaju razmisliti o unosu dodatnih količina željeza.

Anemija je trenutno jedno od najčešćih medicinskih stanja u svijetu. Gotovo 40 posto trudnih žena je anemično, a glavni je razlog nedostatak željeza u prehrani. Anemija uzrokuje umor, glavobolje, manjak energije, a mogući simptomi su i gubitak kose i blijeda koža. Željezo uzimajte s hranom kako bi izbjegli probleme sa probavom.

Upravo se čita

Image
IZ DRUGOG KUTA

Ekskluzivno! Ovo je dosad neviđena snimka brutalne tučnjave na Platku!

Za imunitet i jačanje organizma 

U tridesetim godinama potrebno je u obzir uzeti i razvoj bolesti poput osteoporoze, a kalcij i vitamin D najbolja su kombinacija za sprječavanje tog scenarija.

Vitamin D poznat je kao 'sunčani vitamin.' Međutim, većina nas ne provodi dovoljno vremena vani, a posebice je teško prirodnim putem dobiti dovoljno vitamina D zimi. Vitamin D zapravo se ponaša više kao hormon nego nutrijent u tijelu, a pripisuje mu se normalno funkcioniranje tijela. Zaslužan je za iskorištavanje kalcija, a manjak vitamina D povezan je s razvojem raka, autoimunih bolesti i poremećaja raspoloženja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za raspoloženje i upale

Omega 3 masne kiseline smatraju se esencijalnim masnim kiselinama što znači da su ključne u radu organizma, a naše ih tijelo ne može proizvoditi samo. Moramo ih unositi hranom ili suplementima, a najbolji je prirodni izvor losos i druge hladnovodne ribe.

Međutim, suplementi su uvijek mudar način da osiguramo dovoljne količin​e omega 3 kiselina kako bi spriječili razvoj tjeskobe, depresije, poboljšali zdravlje očiju, smanjili rizik od srčanih bolesti pa čak i kontrolirali simptome ADHD-a.​

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba