ako je trudnoća uredna

Vježbanje u trudnoći dobro čini i bebama, a ne samo mamama

Image
Foto: Pexels

Trudnice su često u dilemi trebaju li mirovati ili vježbati tijekom devet mjeseci drugog stanja

2.9.2019. u 12:05/ Život i stil

Studija objavljena u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise pokazala je da je novorođenčad čije su mame vježbale tijekom trudnoće zdravija od novorođenčadi čije mame to nisu činile. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Istočna Karolina usporedili su zdravlje jednomjesečnih beba onih mama koje su tijekom trudnoće vježbale i onih koje nisu. U studiji je sudjelovala 71 trudnica. Dio njih vježbao je 50 minuta, tri puta tjedno, umjerenim intenzitetom. Pokazalo se da njihove bebe imaju snažnije srce i pokretnije su te znanstvenici pretpostavljaju da će ta djeca biti tjelesno aktivnija tijekom cijelog života. 

(FOTO: Pixabay)

"Naša saznanja ukazuju na to da vježbanje tijekom trudnoće  može sniziti rizik od pretilosti kod buduće djece", poručuju znanstvenici u članku objavljenom u kolovozu u spomenutom časopisu. 

Već otprije je poznato da rekreacija tijekom trudnoće dobro djeluje na trudnicu - opušta, smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa i carskog reza. No bitno je da se trudnica posavjetuje s ginekologom prije, no što počne vježbati.

Čak i vježbanje pred sam porođaj može ga olakšati i ubrzati njegov tijek, pokazalo je španjolsko istraživanje lani objavljeno u časopisu The European Journal of Obstetrics and Gynecology and Reproductive Biology.

Znanstvenici su tada otkrili da trudnice koje vježbaju triput tjedno tijekom trudnoće imaju kraći porod. "Uvijek kažem da su trudnoća, trudovi i porođaj sportski događaji. Trebali bismo vježbati za njih", poručuje za ABC News ginekologinja dr. Jennifer Ashton. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba