I smanjiti trudove

Vježbanje u trudnoći može ubrzati porod?

Image
Foto: Thinkstock

Održavanje aktivnog načina života tijekom trudnoće može smanjiti vrijeme provedeno u trudovima i ubrzati porođaj, rezultati su nove studije

26.3.2018. u 13:30/ Život i stil

Već je poznato da je vježbanje u trudnoći korisno za buduće mame. Stručnjaci preporučuju trudnicama barem 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno - bilo to plivanje, hodanje, vježbe snage, joga ili nešto drugo.

Vježbanje u trudnoći pripremit će vas za porod i smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa, preklampsije i viška kilograma, kao i pomoći u ublažavanju bolova u leđima, podići razinu energije, ali i pomoći u bržem oporavku nakon porođaja.

Novo istraživanje koje je provelo Tehničko sveučilište u Madridu otkrilo je da vježbanje u trudnoći može utjecati i na to koliko će vremena buduće majke provesti u trudovima.

Tim, koji je predvodio profesor Ruben Barakat, provelo je studiju u koju su uključili 508 zdravih žena. Slučajnim odabirom podijelili su ih u dvije grupe. 253 žene su bile dio kontrolne grupe, a 255 žena u grupu koja je vježbala.

Žene u grupi 'vježbačica' pratile su umjereni aerobni program vježbanja tijekom trudnoće, tijekom tri tjedna. Istraživači su zatim analizirali niz čimbenika, nakon što su žene rodile, uključujući trajanje svake faze porođaja, način porođaja, dobitak na težini majke, korištenje epiduralne i težinu beba.

Došli su do zaključka da su trudnice koje su sudjelovale u aerobnim vježbama tijekom trudnoće imale veću vjerojatnost da će manje vremena provesti u trudovima od trudnica koje nisu vježbale. 

Žene koje su vježbale također su u mnaje slučajeva primile epiduralnu na porodu, a novorođenčad, veća od prosjeka, bila je više prisutna među majkama u kontrolnoj skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako počinje porod: dva su načina na koja možete znati da je porod počeo

"Nadzirani program fizičke vježbe tijekom trudnoće smanjio je trajanje prve faze porođaja, kao i ukupno vrijeme prve dvije faze zajedno, što je dovelo do smanjenja ukupnog vremena poroda", napisali su istraživači u studiji.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NIJE PRVI PUT

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA U poznatom ljetovalištu muškarac plivao u moru, a onda ga je raskomadao morski pas

Više s weba

Pročitajte još

Image
Česta ljetna boljka

Hrana za proljev: što jesti, a što izbjegavati

Više s weba