ispod površine

Vježbe za core: kako osvijestiti i ojačati mišiće koje inače ne osjećamo, a drže tijelo

Image
Foto: Thinkstock

Vježbe za core preduvjet su za bavljenje bilo kojim sportom ukoliko ne želite ozljede i bolove, ali preporučuju se i svima ostalima

7.6.2017. u 17:36/ Život i stil

Snažan trbušni zid baza je za bavljenje sportom, iako to mnogi zaboravljaju. Pločice na trbuhu ne znače mnogo, ako unutarnji trbušni mišići nisu jaki i ne drže kralježnicu

Vježbe za core pomoći će vam osvijestiti te unutarnje mišiće trupa i izbjeći ozljede i bolove u kralježnici. No, prije nego pokažemo koje su vježbe za core, treba reći što je to core. Na engleskom core znači jezgra, a kada govorimo o tijelu, podrazumijeva trbušne i leđne mišiće koji stabiliziraju kralježnicu te mišiće zdjelice. 

Najučinkovitije vježbe za core

  • plank
  • vježba bird-dog

Plank

Riječ je o vježbi koja je postala popularna i to s razlogom. Vrlo je učinkovita za mišiće cijelog tijela pa tako i za core. Važno je pravilno izvoditi plank i pritom paziti na donji dio leđa koji može biti pod pritiskom ukoliko pogrešno radimo plank. Također je vrlo bitno držati plank onoliko koliko možemo, odnosno dok osjećamo da smo stabilni. Čim trbuh počne propadati, spuštamo se na pod. Treba naglasiti da u ovoj vježbi moramo disati. Polako i duboko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bird - dog

Ova vježba je puno jednostavnija od planka, no nije lagana ako je pravilno izvodite. Stanete u klečeći položja i podignte lijevu ruku i desnu nogu. Vrat je u ravnini kralježnice, pogled usmjeren u pod, ramena daleko od ušiju, trbušni mišići aktivirani, kukovi u ravnini s podom, stražnjica stisnuta. Ostanite u tom položaju desetak sekundi, pa promijenite ruku i nogu.  

Uvrstite vježbe za core u svoj trening kako bi on bio cjelovit i siguran za vaše tijelo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodni cistitis

Upala mokraćnog mjehura: koji su simptomi i kako ju liječiti?

Više s weba