s limunom ili bez njega?

Voda s limunom ipak ne topi kilograme! Ima li drugih koristi od nje?

Image

Limun

Foto: Thinkstock

Svi oko vas dan počinju s vodom s limunom, a vi nikako da se na to prisilite iako znate da čini čuda vašem tijelu i topi kilograme

16.3.2017. u 14:22/ Život i stil
Image
preventivne namirnice

Doznajte čime smanjiti rizik od raka pluća!

Image
preventivne namirnice

Doznajte čime smanjiti rizik od raka pluća!

Ako je vjerovati novoj američkoj studiji, možete odahnuti i nastaviti sa svojom jutarnjom rutinom bez limuna.

Naime, američki znanstvenici tvrde da voda s limunom ipak ne topi kilograme. Pa zašto smo onda bili u zabludi svo ovo vrijeme?

Japanska studija iz 2008. provedena na miševima pokazala je da polifenoli iz tog agruma ubrzavaju metabolizam ovim glodavcima i pomažu u mršavljenju. Japanci su zaključili da polifenoli iz limuna stimuliraju jetra da proizvodi enzime koji pomažu u sprječavanju apsorpcije masti.  

Ovo istraživanje bilo je zlatni rudnik za sve one koji zarađuju na tzv. super namirnicama. Limun je proglašen magičnom voćkom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

No, razloga za njihov optimizam ipak nema. Naime, spomenuto istraživanje je provedeno na miševima, ne na ljudima, a poslije njega nije bilo daljnjih istraživanja koja bi potvrdila magične moći limuna, kaže za TimeDana Hunnes, viša dijetetičarka s Kalifornijskog sveučilišta pri Medicinskom centru u Los Angelesu. 

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Drugi problem je taj što se voda s limunom sadrži samo limunov sok, a poznato je da je većina hranjivih tvari tog agruma u njegovoj kori

Treće, kiselina iz limuna može oštetiti vašu zubnu caklinu. Stoga, ni s limunom, kao ni s ostalim super zdravim nemojte pretjerivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usprkos tome što nije dokazano da limun topi kilograme, ako svako jutro pijete laganu limunadu, nastavite s tom praksom. Neće vam naškoditi. A vi koji to ne činite, nemojte se prisiljavati na nešto što vam ne odgovara, ako i tako nema željenog učinka.

Koja je onda dobrobit vode s limunom?

Voda je dobrobit u vodi s limunom. Limunov sok poboljšava joj okus. Stoga nikada nije na odmet popiti čašu vode ili čašu limunade. Nije da u limunovom soku baš nema ničega, ali nema dovoljno da vam topi kilograme. Ako vam paše okus limuna, pijte ju s limunom, ako ne, pijte vodu bez njega.

Što ćemo s limunom?

On zaista jest čudotvorno voće i puno ga je korisnije pojesti, nego iscijediti sok iz njega, a meso i koru baciti. Sve hranjive tvari, vlakna i vitamini nalaze se u pulpi i u korici.

Nabavite nešpricani limun, pojedite pokoju kriškicu mesa i koricu - ako možete, a ako vam to ne ide - izribajte je u vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova verzija vode s limunom trebala bi biti učinkovitija od stare - do neke nove studije.​

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
a nisu noćne more

Budite se s intenzivnim otkucajima srca? Ovo su najčešći razlozi zašto vam se to događa

Više s weba