pravac u istru

Vrhunske delicije s medom: ne propustite priliku da probate med u potpuno neočekivanim kombinacijama

11.2.2019. u 10:52/ Ivan Dobran

Ako vam je dosta meda u čaju pokušajte s pačjim prsima ili kozicama. Nije to ništa novo tvrde istarski pčelari – samo zaboravljeno

"Od davnina se zapravo u kulinarstvu u spremanju jela koristio med, a ne šećer jer šećer je bio jako skup", objašnjava pčelar Ranko Anđelini, predsjednik udruge pčelara Lipa iz Pazina.

Danas je situacija obrnuta – med je skup, a šećer jeftin. Ali tijekom cijele veljače za samo 120 kuna u vrhunskim istarskim restoranima mogu se kušati jela s medom u neočekivanim kombinacijama, u pet slijedova.

"Mi smo došli zbog kozica, ali smo svi prste polizali kad su došla pačja prsa na bazi istarskog muškata i lijepo to sve s domaćim medom i raznim začinima", kaže Katerina Badurina.

U Istri med proizvodi 420 OPG-ova s preko 13,000 košnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj je bio da spojimo upravo naše proizvođače, naše OPG-ove koji imaju vrsne proizvode sa našim ugostiteljskim objektima da bi se dakle namirnice lokalne koje se ovdje na našem području proizvode koristile u našoj gastronomskoj ponudi", objašnjava šefica TZ-a Središnje Istre Sanja Kantaruti. 

Kulinarski trik za kuhare početnike

Ako ste kuhar početnik držite se bagremovog meda jer je neutralan. Ako pak hoćete nešto više ubacite med s više karaktera.

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

"Neke vrste meda koje imaju izraženu aromu kao na primjer lipa, kesten, medljikovac i to, onda treba sljubit s jelom i tu se zapravo dobije ona prava punoća", otkriva  Ranko Anđelini.

"Imali smo skutu, kozice marinirane sa medom, tabaskom, votkom - jedna dobra salata. Imamo integralnu paštu, malo meda, opet malo naranče, malo oraha i pačja prsa u umaku od meda i muškata", otkriva šefu kuhinje restorana Drugi Peron Janjić Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepoznati pravi med najvažniji je i najteži zadatak, ali pravi majstori od njega stvaraju vrhunske delicije.

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Više s weba