OGLAS

WHO upozorava

Više od tuge: depresija vodeći razlog nesposobnosti za rad i lošeg zdravlja

Image
Foto: Thinkstock

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je kampanju s fokusom na mentalno zdravlje i ciljem uklanjanje predrasuda i zabluda te skidanja stigme

5.4.2017. u 9:30/ Hina

Po zadnjim podacima depresija je vodeći uzrok lošeg zdravstvenog stanja i radne nesposobnosti, od te bolesti u svijetu boluje oko 322 milijuna ljudi, a u zadnjih desetak godina broj oboljelih je porastao za više od 18 posto, stoji u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

Izostanak potpore kada je posrijedi ovaj mentalni poremećaj u kombinaciji sa strahom oboljelog pojedinca od stigme rezultira time da mnogi nemaju pristup neophodno potrebnom liječenju koje im može omogućiti zdrav, produktivan i kvalitetan način života, stoji u priopćenju WHO-a. 


Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je zdravstvenu kampanju u čijem je fokusu mentalno zdravlje, a cilj joj je ukloniti predrasude i zablude te skinuti stigmu s tog problema. Kampanja se vodi pod nazivom "Depression: Let's Talk". (Depresija: Razgovarajmo)

"Ove brojke su poziv svim zemljama da poduzmu odgovarajuće poteze i zauzmu pravi pristup kada je riječ o mentalnim bolestima te da se oboljeli pacijenti počnu što prije liječiti", rekla je direktorica WHO-a Margaret Chan u govoru održanom u četvrtak u sjedištu UN-ove agencije u Ženevi.

Riječ je o bolesti koja je puno više od obične tuge

"Za osobu koja svakodnevno živi s depresijom, razgovor s osobom u koju ima povjerenja često je prvi korak prema liječenju i oporavku", kaže Shekhar Saxena, direktor Odjela za mentalno zdravlje WHO-a.

Osnovne karakteristike ove bolesti su sniženo, bezvoljno raspoloženje, žalost i beznađe, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osjećaja neodređenog straha (anksioznosti). Tu su i osjećaj krivnje, besperspektivnosti, bezizglednosti, gubitak volje za životom, razmišljanja o samoubojstvu i pokušaji suicida. Usto se javljaju i promjene u apetitu i snu.

Riječ je o bolesti koja je više od obične tuge. No ako se tuga pojavi bez ikakva razloga ili je nesrazmjerna razlogu nastanka, ako ne prestaje ili se ponovno vrati, ako nam je teško raditi, družiti se, spavati, jednom riječju - ako se više ne uspijevamo veseliti životu, onda to više nije neraspoloženje, nije obična tuga, već depresija.


Povećava rizik od obolijevanja od ozbiljnih bolesti i poremećaja

Često je riječ o ozbiljnome duševnom poremećaju, odnosno bolesti koja se mora liječiti, jer se, ako se ne liječi, pogoršava. Dokazano je da depresija povećava rizik od obolijevanja od nekih ozbiljnih bolesti i poremećaja, poput ovisnosti, sklonosti samoubojstvu, razvoju dijabetesa i srčanih bolesti, koje u velikom broju slučaja završavaju preuranjenom smrću.

Agencija izražava zabrinutost zbog činjenice da je u brojnim zemljama svijeta potpora osobama s mentalnim poremećajima vrlo malena ili nikakva te iznosi podatak po kojemu je samo polovini oboljelih od depresije dostupno liječenje - u razvijenijim i bogatijim zemljama. 

Na mentalno zdravlje vlade prosječno izdvajaju tri posto iz ukupnog proračuna. Brojka varira od jedan do pet posto, ovisno o tome je li riječ o siromašnoj ili bogatoj zemlji, iznosi WHO. 

"Bolje razumijevanje depresije i načina na koji tu bolest treba liječiti... tek započinje. Pristup liječniku i ustanovama za mentalno zdravlje mora biti dostupan svima, uključujući i one najsiromašnije", smatra Saxena. 


Upravo se čita

Image
REAGIRALI NA PROZIVANJE

Državi inspektorat o prvom odronu: 'Za sad nismo otkrili nepravilnosti, čeka se analiza uzoraka otpada'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba