Ključan korak

Za brži oporavak i ljepšu liniju: što jesti nakon intenzivnog treninga?

Image
Foto: Pexels

Nemojte da vaš trening bude uzaludan i proučite namirnice koje će ubrzati oporavak tijela

1.5.2019. u 9:26/ Život i stil

Intenzivni treninzi odlični su za zdravlje, a posebice za liniju. HIIT (high-intensity interval training) fokusiran je na kraće treninge a u kojim je cilj da se što više umorite. Studije su dokazale da je HIIT povezan s brzim gubitkom kilograma, jačanjem mišića i izdržljivošću. 

Idealan je tip treninga i za one koji imaju malo vremena, a žele učiniti dobro za svoje tijelo. Međutim, ako dodate HIIT treninge svojoj rutini, proučite prehranu koja ide uz njega za optimalne rezultate. 

Otkrivamo najbolje izbore za obrok nakon intenzivnog treninga.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

1. Jaja

Jaja su nutritivno bogate namirnice koje pomažu tijelu da se oporavi. Svako jaje sadrži čak 7 grama proteina i 5 grama zdravih masti, a smatraju se izvorom tzv. potpunog proteina. Potpuni proteini oni su koji sadrže sve esencijalne aminokiseline povezane s oporavkom mišića. Sadrže i vitamin B koji vam vraća energiju, a jaja je vrlo lako dodati u gotovo svaki recept za večeru ili ručak.

2. Borovnice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borovnice su ukusne, a prepune su vlakana, vitamina, proteina te antioksidansa. Gotovo sve vrste vježbanja uzrokuju oksidativni stres pa je bitno uključiti borovnicu u prehranu nakon treninga kako bi uspostavili balans u tijelu. Borovnice su povezane i s bržim oporavkom mišićnog tkiva, a možete ih iskoristiti na bezbroj načina. Većina ih preferira ubaciti ih u doručak: kombinirajte ih sa zobenima ili smoothiejem, ako vježbate ujutro.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

3. Avokado

Ovo čudesno voće obiluje magenzijem koji je ključan u izgradnji mišića i bržem oporavku i opuštanju tijela. Sadrži gotovo 14 posto preporučene dnevne doze kalija koji regulira zadržavanje tekućine, rad srca i drugih mišića. Avokadom ćete unijeti i vitamine C, K i B-6 koji ublažavaju upale u tijelu do kojih dođe uslijed intenzivnog treninga. Jedite ga na tostu, iskoristite za pripravljanje namaza ili ga dodajte u kajganu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

4. Proteinski prah

Obavezno u svoju prehranu dodajte cjelovite proteine kako bi ubrzali izgradnju mišića i oporavak tijela. Međutim, to nije uvijek jednostavno koristeći prirodnu hranu. Upravo je zato ponekad dobra ideja posegnuti za proteinskim prahom koji pomaže tijelu kada dođe do mikropuknuća u mišićima. Još je jedna pozitivna strana činjenica da se obrok od proteinskog praha napravi u nekoliko minuta, a drži vas sitima vrlo dugo. 

Pročtajte još:

​​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
ozbiljan društveni problem

Svjetski dan prevencije samoubojstava: Veliki porast suicida kod djece i mladih u Hrvatskoj

Više s weba