studija potvrdila

Za psihičko zdravlje dobro je biti fit: Višak masnog tkiva vodi u depresiju

Image
Foto: www.profimedia.hr

Deset kilograma suvišnog masnog tkiva podiže rizik za razvoj depresije za 17 posto. Što više masnog kiva pretila osoba ima to je rizik veći

26.9.2019. u 15:18/ Život i stil

Više masnog tkiva znači veću vjerojatnost za razvoj depresije, pokazala je studija objavljena u časopisu Translational Psychiatry. No, suprotno očekivanjima, razlog nije fiziološki, već psihološki. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Aarhus i iz Sveučilišne bolnice Aarhus u Danskoj pokušali su utvrditi vezu između pretilosti i depresije. Dok su se prijašnje studije oslanjale na podatke indeksa tjelesne mase (BMI), ova se pozabavila sastavom tijela i raspodjelom masti i organizmu.

Pretilost je bolest: Osvijesti okidač i kreni!

"BMI je netočan način mjerenja prekomjerne težine i pretilosti. Mnogi elitni sportaši s velikom mišićnom masom i niskom tjelesnom masnoćom imat će BMI iznad 25, što je prema uobičajenoj definiciji klasificirano kao prekomjerna težina", rekao je  dr. Sc. Dr. Dinesen Østergaard za News Wise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

BMI ne uzima u obzir raspoređivanje tjelesne masnoće što je vrlo bitno jer je masnoća koja se nakuplja oko struka opasna za zdravlje. 

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

"Jedna od prednosti naše studije je ta što smo uspjeli povećati i sagledati specifičan odnos između količine masnog tkiva i rizika od depresije", rekao je Østergaard u izdanju.

Istraživači su analizirali podatke iz dviju velikih baza podataka: UK Biobank koji uključuje podatke o genetskim varijantama i fizičkim faktorima poput mjerenja tjelesne masti i Konzorcij Psychiatric Genomics koji sadrži podatke o genetskim varijantama i poremećajima raspoloženja poput depresije. Riječ je o podacima ukupno 800.000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju analize otkriveno je kako je višak masnoća u organizmu faktor rizika za depresiju, dok višak mišića nije. 

Deset kilograma suvišnog masnog tkiva podiže rizik za razvoj depresije za 17 posto. Što više masnog tkiva pretila osoba ima to je rizik veći. 

"Naša studija potvrdila je da ulogu u riziku za depresiju ne igra lokacija masnog tkiva, odnosno nije bitno na kojem dijelu tijela se ono nalazi", kaže Ostergaard. 

"Ovo ukazuje na psihološke posljedice prekomjerne težine. Pretilost vodi u depresiju", zaključuje Ostergaard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba