Play logo
9 milijuna ljudi!

Za svaku šestu smrt u svijetu odgovorno je zagađenje

Image
Foto: Thinkstock

Zagađenje je velika prijetnja čovječanstvu te utječe na brojne aspekte ljudskog života

20.10.2017. u 11:15/ Hina
Play logo

Od posljedica zagađenosti 2015. u svijetu je umrlo devet milijuna ljudi, triput više nego od AIDS-a, tuberkuloze i malarije zajedno te 15 puta više nego od posljedica ratova i terorizma, objavili su u petak znanstvenici u stručnome časopisu Lancet, upozoravajući da je najviše smrtno stradalih u siromašnim zemljama. 

Tijekom 2015. zabilježeno je devet milijuna preuranjenih smrti. Najčešće je riječ o bolestima poput raka pluća, moždanog udara ili srčanih oboljenja, rezultati su velike međunarodne studije za koju su podaci prikupljani dvije godine. 

Play logo

Gotovo svi smrtni slučajevi koji se povezuju sa zagađenjem ili oko 92 posto slučajeva zabilježeno je u siromašnim i u zemljama u razvoju, poput Indije, Pakistana, Kine, Bangladeša i Madagaskara. U navedenim zemljama ta je pošast odgovorna za četvrtinu svih smrtnih slučajeva. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

"Zagađenje je velika prijetnja čovječanstvu te utječe na brojne aspekte ljudskog života", smatra profesor na njujorškom Medicinskom fakultetu Icahn bolnice Mount Sinai i jedan od suautora studije, Philip Landrigan

"Zbog globalizacije su se iskorištavanje rudnog bogatstva i industrijska proizvodnja premjestili u siromašnije zemlje u kojima su pravila o zaštiti okoliša vrlo loša, a ako i postoje, nitko ih se ne pridržava", kazao je jedan od autora studije i savjetnik grupe za zaštitu okoliša Pure Earth, Karti Sandilya. 

Play logo

"Stanovnici siromašnih zemalja, primjerice građevinski radnici u New Delhiju, izloženiji su zagađenom zraku. Oni su i lošije zaštićeni, jer dok pješače, voze se biciklom ili autobusom do posla neprestano su izloženi zagađenom zraku", kaže Sandilya, dodajući da, za usporedbu stanovnici razvijenih zemalja do svojih radnih mjesta putuju u "klimatiziranim prijevoznim sredstvima". 

Onečišćen zrak kao posljedica raznih čimbenika - od prometa preko industrije do velikih požara - utječe na najveći broj smrtnih slučajeva, čak 6,5 milijuna. 

Play logo
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Play logo

Milijarde stanovnika zemalja u razvoju obroke pripremaju na otvorenoj vatri za koju je potrebno koristiti ugljen ili drvo, pri čemu udišu štetne supstancije. To se osobito odnosi na žene i djecu. 

Drugi najveći faktor je zagađena voda koja utječe na pojavu gastrointestinalnih bolesti i infekcija parazitima od čega u svijetu smrtno stradava 1,8 milijuna ljudi. Najviše smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem tijekom 2015. zabilježeno je u Indiji - 2,5 milijuna i u Kini gdje je pomrlo 1,8 milijuna stanovnika. 

U istraživanju je sudjelovalo 40 znanstvenika iz cijeloga svijeta. Koristili su podatke studije "Global Burden of Disease" Instituta za mjerne podatke o zdravlju i za evaluaciju zdravlja Sveučilišta u Washingtonu.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
priveden je

Detalji tragedije u Osijeku: Policajac neoprezno rukovao pištoljem. Ispalio hitac u curu (21), preminula je od ozljeda

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Play logo

Više s weba