Play logo
Vitka linija

Zabavnije od teretane: kako seksom izgubiti kilograme

Image
Foto: Thinkstock

Hormoni koji se oslobađaju tijekom seksa, pridonose smanjenju gladi i mršavljenju. A i zabavnije je vježbati u spavaćoj sobi nego u teretani

8.12.2017. u 14:15/ Život i stil
Play logo

Trebate li uključiti seks u svoj plan upravljanja težinom? Seks nam pomaže da sagorimo kalorije. Prednosti se ovdje ne zaustavljaju. Normalna težina je sastavni dio zdravog načina života. Očuvanje dobre težine pogodno je za naše kosti i pluća. 

Bez obzira jeste li se odlučili za provjerenu mediteransku prehranu ili ukidanje nezdrave hrane, razumijemo da je naša prehrana povezana s težinom i zdravljem. No, tjelesna aktivnost je važan dio održavanja normalne težine, gubitka težine i održavanja linije. Preporuke su najmanje 150 minuta vježbanja umjerenog intenziteta svaki tjedan, ali manje od 25 posto odraslih ne uspijeva dostići ovaj cilj.

Play logo
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Gdje se seks uklapa u ovo?

Seks je dobar za naše zdravlje, sagorijeva kalorije i to nas čini zadovoljnima. Seksom

Image

10 dobrih razloga zašto se trebate seksati što češće

Fotogalerija
Image

10 dobrih razloga zašto se trebate seksati što češće

Fotogalerija

ćete sagorijeti kalorije kao da vježbate u teretani...jer on je ipak tjelovježba. 

Play logo

Tijekom 2013. godine prof. Antony D. Karelis - zajedno s kolegama iz Sveučilišta u Quebecu u Montréalu u Kanadi - precizno je proučavao koliko kalorija izgaramo kada smo u akciji. Prof. Karelis je u članku svog časopisa PLOS ONE objasnio učinke istraživanja koje je proveo. Za svoje istraživanje, prof. Karelis je radio s dvadeset i jednim heteroseksualnim parom u dobi od 18 do 35 godina.

Parove je tražio da se seksaju jednom tjedno tijekom razdoblja od četiri tjedna, a on bi bilježio rezultate gubljenja težine. 

Play logo

U seksualni čin uključeni su predigra, seksualni odnos i barem jedan orgazam bilo kojeg partnera, a zatim je završilo s razgovorom partnera, objašnjava Karelis. 

Play logo
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Saznanja prof. Karelisa 

Muškarci su prosječno izgubili sto i jednu kaloriju, a žene šezdeset i devet kalorija kada su imali seksualan odnos. Prosječni intenzitet bio je veći od hodanja, ali niži od jogginga, objašnjava prof. Karelis, stavljajući ga čvrsto u kategoriju vježbi s umjerenim intenzitetom.

Bolji ugođaj od teretane

Raspon izgorjelih kalorija tijekom seksa znatno je varirao. Na donjoj ljestvici muškarci su izgubili 13 kalorija i žene 11,6, dok su na vrhu dometa muškarci izgubili 306 kalorija i žene 164.

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
ispričala sve za rtl danas

Beba Nela bori se za život, srce joj radi tek 20%. Očajna majka: 'Liječnici su nas ignorirali, govorili da izmišljam'

Pogledajmo ove brojeve u kontekstu trajanja svakog seksualnog odnosa. Dok je prosječno trajanje predigre, seksa i orgazma bilo 24,7 minuta, stvarno vrijeme seksa kod parova bio je seks od 12,5 do 36,9 minuta.

Ako želimo povećati gubitak kalorija tijekom seksa, možemo se aktivnije uključiti, produljiti trajanje ili napraviti kombinaciju oboje

Kada je prof. Karelis zamolio sudionike da usporede aktivnost seksa s aktivnošću u teretani, svi su se složili da je seks ugodniji od teretane

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Play logo

Dakle, ne samo da ostvarujemo znatan napredak u postizanju našeg 150-minutnog tjednog cilja vježbanja kada imamo seksualne odnose, nego je rečeno i da uživamo više nego li u teretani.  

Vježba ne mora biti usmjerena samo na gubitak težine 

Dok neki mogu tvrditi da istraživanje o zdravim, mladim pojedincima možda ne predstavlja cijelu populaciju, sudionici su bili različitih raspona težine.

Indeks tjelesne mase (BMI) za muškarce varirao je između 19,5 i 31, stavljajući neke od muškaraca u kategoriju debelih i pretilih. Za žene, raspon je iznosio od 16,9 do 26,6, što znači da su neke žene bile mršavice, a neke su bile prekomjerne težine.

Ipak, ako želite značajnije smanjiti nekoliko kilograma, sama vježba možda nije odgovor na pitanje o gubitku težine kao što smo nekada mislili da je slučaj.

Play logo

Naprotiv, tim je identificirao promjene u hormonima koji kontroliraju apetit kod debelih i pretilih sudionika nakon ovog specifičnog vježbanja.Netko tko se bavi tjelesnom aktivnošću, može imati povećani apetit.

Kod seksa je drugačije. On bi ovdje mogao ispuniti korisnu prazninu jer hormoni koji se oslobađaju tijekom naših ljubavnih iskustava uzrokuju da jedemo manje.

Ljubavni hormon oksitocin proizvodi se u hipotalamusu u našem mozgu, kao i u našem gastrointestinalnom traktu, te je povezan sa suosjećanjem, izgradnjom odnosa, porođajem i dojenjem.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Play logo

Razine oksitocina povećavaju se kada se seksamo - posebno, kada doživljavamo orgazam. Ali to nije sve što ljubavni hormon može učiniti.

Dr. Elizabeth A. Lawson - iz neuroendokrinske jedinice u Massachusetts General Hospital u Bostonu - u članku Nature Reviews Endocrinology izvještava: "pokusi na glodavcima, nečovječnim primatima i ljudima dosljedno pokazuju da oksitocin smanjuje potrošnju kalorija". Autori su otkrili da oksitocin smanjuje konzumaciju čokoladnih kolačića", objašnjava dr. Lawson.

Važno je napomenuti da se oksitocin dugo ne zadrži u našim tijelima. U roku od dvije do osam minuta od završetka odnosa, polovica hormona će nestati.

Posljedica jednog seksualnog odnosa gledano s gledišta koliko hrane unosimo, neće biti dovoljan za usporedbu. Ipak, seks će svakako pridonijeti ukupnom gubitku težine.

Seks i upravljanje težinom

Ako razmatramo koliko će oba spola imati koristi od seksa u cilju smanjivanja gladi i gubitka težine, ovisi o tome kako ćemo seks uvrstiti u raspored. Pronalaženje vremena za romantične pozive lako je ostvariti, ali nekima se gubitak težine seksom ne čini realnim dostignućem. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(Foto: Pixabay)

Međutim, valja napomenuti da seks ima mnoštvo zdravstvenih prednosti. Za razliku od  posjeta teretani, ne morate se udaljavati od svoje spavaće sobe - ili drugog mjesta osobne preferencije - kako bi se to dogodilo.

Dakle, ako želite potrošiti nekoliko kilograma do ljetne sezone i pritom provesti vrijeme sa svojim partnerom, uživajte u dijeljenju intimnih trenutaka i nadajte se punom učinku gubitka težine.

Image

Vođenje ljubavi nema granica kada govorimo o pozama. Koliko je parova toliko je i načina, no evo nekoliko intimnih poza koje će vam zajamčiti veću bliskost s partnerom.

Foto: Pixabay
Image

Vođenje ljubavi nema granica kada govorimo o pozama. Koliko je parova toliko je i načina, no evo nekoliko intimnih poza koje će vam zajamčiti veću bliskost s partnerom.

Pixabay

(Foto: Pixabay)

Možda ćete htjeti da se osim vašeg plana prehrane za 2018. na popisu nađe i redovan seks kao sastavnica zdravog života. 

Pročitajte još:  

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Play logo

Više s weba