više normalno nego nenormalno

Zabrinjavajuće: Debljina je postala novi standard u Europi!

Image

Regionalna direktorica WHO-a Zsuzsanna Jakab za pretilost je optužila kombinaciju tjelesne neaktivnosti i kulture koja potiče jeftinu hranu bogatu mašću, šećerom i soli.

24.2.2014. u 18:01/ RTL/Hina

Pretilost u Europi postala je tako uobičajena da bi mogla postati novi standard, u vrijeme kada je oko trećine tinejdžera teže nego što bi trebalo biti, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U izvješću o pretilosti u 53 europske zemlje, ta UN-ova agencija navodi da je pretilo oko 27 posto trinaestgodišnjaka i 33 posto jedanaestogodišnje djece.

"Promijenila se naša percepcija o tome što je normalno: biti pretio sada je više normalno nego nenormalno. Ne smijemo dopustiti da nova generacija odraste s pretilošću kao novim standardom", rekla je regionalna direktorica WHO-a ZsuzsannaJakab.

Za pretilost je optužila kombinaciju tjelesne neaktivnosti i kulture koja potiče jeftinu hranu bogatu mašću, šećerom i soli. "Ta je kombinacija smrtonosna", upozorila je Jakab.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretilost kod jedanaestgodišnjaka je najveća u Grčkoj, Portugalu, Irskoj i Španjolskoj, a namanja u Švicarskoj i Nizozemskoj, navodi se u izvješću.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba