fetus nije zaštićen

Zabrinjavajuće otkriće: čestice zagađenog zraka pronađene u placenti

Image
Foto: Thinkstock

'Uvijek je dobro, ako ste trudnica, izbjegavati jako zagađene sredine. Pa čak i ako niste trudni', savjetuje autorica studije

17.9.2018. u 13:55/ rtl.hr

Znanstvenici su otkrili da čestice iz zagađenog zraka kroz pluća trudnica putuju čak i do posteljice, odnosno do fetusa. "Nismo sigurnona koji način zagađenje utječe na fetus, ali naša studija dokazuje daje to moguće i to nas treba zabrinjavati", rekla je dr. Norrice Liu, pedijatrica, znanstvenica i voditeljica studije sa Sveučilišta Queen mary u Londonu.

"Također znamo da čestice ne moraju doći do fetusa. Dovoljno je da dođu do placente da bi imale utjecaj na dijete", dodaje Liu. U studiji je sudjelovalo pet trudnica iz Londona koje su imale zakazan carski rez. 

Ni jedna od njih nije bila pušačica te su sve imale urednu trudnoću i rodile su zdravu djecu. Znanstvenici su izolirali stanice makrofaga te u njima pronašli crne čestice nalik čađi. Rezultati istraživanja predstavljeni su na Europskom respiratornom kongresu u Parizu.

Ranija serija studija potvrdila je da zagađenje zraka uvelike povećava rizik od prijevremenog porođaja ili rezultira rađanjem djece s premalom težinom. 2016. otrovne nanočestice otkrivene su i u ljudskom mozgu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek je dobro, ako ste trudnica, izbjegavati jako zagađene sredine. Pa čak i ako niste trudni. Ja primjerice izbjegavam rute autobusa kaa idem do stanice. Postoji velika povezanost između zagađenog zraka koji udiše majka i posljedica koje to ima za fetus", objašnjava jedna od autorica studije dr. Lisa Miyashita. 

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba