nema surfanja - nema bora

Zabrinjavajuće otkriće: Zbog selfija brže starimo

Image
Foto: Pexels

Provodite li previše vremena na mobitelu, ovaj podatak mogao bi biti sasvim dovoljan da svoj smartphone zaključate u drugu sobu

1.8.2019. u 13:12/ Život i stil

Naša koža je neprestano izložena svjetlu - bilo sunčevom bilo onom koji dopire iz različitih elektroničkih uređaja, što ubrzava njezino starenje, pokazala je znanstvena studija, a prenosi portal Brightisde.me.

Znanstvenici upozoravaju da čak i kratkoročna izloežnost svjetlu elektroničkih uređaja, poput smartphonea ili računala, zamjetno povećava razinu reaktivnih kisikovih čestica u organizmu, koje su krivac za nastanak oksidativnog stresa koji igra glavnu ulogu u procesu starenja kože i općenito starenja organizma jer oštećuje stanice.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Stoga, provodite li previše vremena šaljući poruke, radeći selfije, na društvenim mrežama ili na internetu, mogli biste ostarjeti prije vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ovog otkrića znanstvenici su došli nakon što su shvatili da razina reaktivnih kisikovih čestica u organizmu raste pod svjetlima smartphonea. Stanice vezivnog tkiva izložili su svjetlu električnih uređaja na jedan sat, na udaljenosti od jednog centimetra.

Rezultati su pokazali da se razina reaktivnih kisikovih čestica u stanicama povećala za 80 posto pod utjecajem iPhonea i iPada.

Upravo se čita

Image
sve se komplicira

Zambijski ured za migraciju: 'Hrvate čeka kazneni progon, sutra bi trebalo biti novo ročište'

Iako nije proučen dugoročni utjecaj smartphonea na našu kožu, trebalo bi ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima, manje raditi selfije, a više uživati u prirodi.

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba