OGLAS

Zašto ne?

Začin koji može poboljšati vaše pamćenje, ali i učiniti vas sretnijima

Image
Foto: Thinkstock

Pomaže u poboljšanju pamćenja, pažnji i čak i poboljšanju raspoloženja, a česti je začin koji vjerojatno imate kod kuće

24.1.2018. u 15:55/ Život i stil

Sastojak koji curryju daje svijetlu boju može također poboljšati vaše pamćenje i učiniti vas sretnijima, rezultati su nove studije objavljene u petak u American Journal of Geriatric Psychiatry.

Kurkumin, ključni fokus studije, je dodatak koji se lako apsorbira i nalazi se u kurkumi, koja se često koristi kao sastojak u curryju. Kurkumin je pokazao protuupalno i antioksidativno svojstvo u prethodnim laboratorijskim studijama.


18-mjesečna studija odraslih osoba u dobi od 51 do 84 godine otkrila je poboljšanja u pamćenju, pažnji i blago poboljšanje raspoloženja kod pacijenata koji su uzimali dnevni dodatak kurkuminima.

"Nismo sigurni kako točno kurkumin djeluje, ali je vjerojatno stvar u njegovoj sposobnosti da smanji upalu mozga koja je povezana s Alzheimerovom bolesti i depresijom", napisao je dr. Gary Small, ravnatelj gerijatrijske psihijatrije na Kalifornijskom sveučilištu u izjavi za medije.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Studija, iako mala, bila je kontrolirana placebom, što znači da su neki pacijenti uzimali dodatak koji nije imao kurkumin za usporedbu učinaka. Istraživanje je također bilo dvostruko slijepo, što znači da niti liječnik niti pacijent nisu znali uzimaju li placebo ili dodatak kurkumina. Sudionici su rješavali kognitivne testove na početku studije svakih šest mjeseci i radili krvne testove koji su pratili razine kurkuminina.

Kurkuma se koristi u ayurvedskoj medicini, obliku medicine koja potječe iz Južne Azije. Koristi se za mnoge probleme, uključujući probleme s disanjem, reumatizam, bol i umor...


Istraživači planiraju provesti studiju s više ljudi, uključujući one s blagom depresijom, kako bi istražili mogućnosti antidepresivnih učinaka kurkumina. Veći uzorak omogućio bi da se usredotoče na poboljšanje memorije ovisno o genetskom riziku od Alzheimerove bolesti, dobi ili kognitivnim problemima.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba