Trudnoća ili ne?

Zajednički simptomi PMS-a i rane trudnoće i kako prepoznati razlike

Image
Foto: Thinkstock

Nekad žene imaju poteškoća u određivanju jesu li trudne ili su to simptomi PMs-a

21.9.2018. u 12:30/ Život i stil

Predmenstrualni sindrom uzrokuje nekoliko simptoma koji su slični onima rane trudnoće. Kao rezultat, neke žene imaju poteškoća u određivanju jesu li trudne ili su to simptomi menstruacije.

Simptomi predmenstrualnog sindroma (PMS) i trudnoće mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali često uključuju osjetljivost u grudima, grčeve i promjene u raspoloženju.

Koje su razlike u zajedničkim simptomima PMS-a i rane trudnoće?

Promjene u raspoloženju

Osjećaj razdražljivosti, tjeskobe ili tuge  uobičajeni su i u ranoj trudnoći i danima pred menstruaciju. Ovi simptomi PMS obično nestaju jednom kad menstruacija počne. Međutim, ako se promjene raspoloženja nastave, to može ukazivati na trudnoću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvor

Hormonalne promjene su čest uzrok zatvora kod žena. Fluktuacije mogu usporiti pokret crijeva. Istraživanja pokazuju da konstipacija utječe na čak 38 posto žena tijekom trudnoće, ali također utječe na mnoge žene neposredno prije menstruacije.

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

Trudnice najvjerojatnije imaju zatvor tijekom prva dva tromjesečja, dok žene s problemima povezanima s PMS-om obično doživljavaju olakšanje nakon menstruacije.

Bol i osjetljivost u grudima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene u grudima su uobičajeni simptom PMS-a i rane trudnoće. Promjene mogu uključivati:

  • bol
  • nježnost
  • nateknutost
  • težina
  • osjetljivost
  • neravno tkivo dojke

Međutim, kod žena s PMS-om, simptomi povezani s dojkama obično su najjači neposredno prije menstruacije, a obično dolazi do olakšanje tijekom menstruacije ili neposredno nakon završetka.

U ranoj trudnoći, grudi se mogu biti posebno osjetljive na dodir. Neke žene mogu primijetiti veće vidljive plave vene u blizini dojke.

Umor

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Progesteron hormona pridonosi umoru koji obično odlazi nakon početka menstruacije. Za žene s teškim menstruacijam prekomjereni umor može trajati tijekom cijele menstruacije, što može biti znak anemije.

Umor je također čest simptom rane trudnoće. Često se javlja tijekom prvog tromjesečja, a neke žene osjećaju umoran svih devet mjeseci. Poteškoće sa spavanjem i česte noćno mokrenje mogu pogoršati umor u trudnoći.

Lagano krvarenje

U ranoj trudnoći može doći do laganog krvarenja. To se naziva implantacijsko krvarenje i obično se javlja 10-14 dana nakon oplodnje. Mnoge žene ne doživljavaju implantacijsko krvarenje, a druge ga možda niti ne primijete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PMS obično ne uzrokuje krvarenje, iako menstruacija može biti vrlo lagana prvog dana.

Grčevi

Grčevi su uobičajeni i kod PMS-a i u ranoj trudnoći. Rani grčevi u trudnoće slični su menstrualnim grčevima, ali se mogu pojaviti niže u trbuhu. Ti grčevi mogu trajati tjednima ili mjesecima tijekom trudnoće, kako se beba 'gnijezdi' u maternici.

Glavobolje i bol u leđima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hormonalne promjene mogu uzrokovati i glavobolje i bol u leđima u ranoj trudnoći i prije menstruacije.

Žudnja za određenom hranom i povećanje apetita

Povećan apetit i žudnja za hranom su uobičajeni simptomi trudnoće, ali se mogu pojaviti i kod PMS-a. Mnoge žene s PMS osjećaju povećanje apetita i žudnju za za slatkom ili masnom hranom. Promjene u hormonima estrogena i progesterona vjerojatno će utjecati na želje neposredno prije menstruacije.

Mnogi trudnice žude za određenom hranom i imaju averziju prema drugoj, pronalazeći njihov izgled ili miris neugodnim. Gađenje prema nekim namirnicama mnogo je manje neuobičajeno kod osoba s PMS-om.

Pročitajte naš vodič Trudnoća po tjednima

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
pogrešna taktika

Psiholozi upozoravaju: škodite djeci ako ih tražite da budu vaši mali pomagači

Više s weba