na zdraviji način

Zamjena za šećer: uz ovih pet namirnica život će vam biti sladak i bez bijelog šećera

Image
Foto: Thinkstock

Odlučili ste izbaciti šećer iz svoje prehrane, ali ste shvatili da to i nije baš lako. Donosimo vam pet zdravijih zamjena za šećer

24.2.2017. u 7:15/ Marijana Markelić

Bijeli šećer trenutno se nalazi na vrhu liste nezdravih namirnica i 'jadničak' je kriv za apsolutno sve ljudske nedaće kada je u pitanju zdravlje. Ipak, bez obzira na njegovu reputaciju, moramo priznati da je neodoljiv. Kako bi se uspjeli oduprijeti njegovu "šarmu", donosimo vam pet dostojnih zamjena za šećer:

1. Šećer od breze ili ksilitol

Ovaj šećer ima gotovo identičan okus kao šećer od šećerne trske, no potpuno se razlikuje po utjecaju na organizam. Jako je hranjiv, smanjuje žudnju za šećerom i ugljikohidratima, ima alkalizirajući učinak na organizam i  niskokaloričan. Šećer na kraju - ovaj šećer ne stvara karijes. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

2.  Javorov sirup

Javorov sirup odavnina se koristi kao zaslađivač, a dobiva se iz kore javorovog drveta. Ima izuzetno bogatu aromu te obiluje cinkom i manganom. S obzirom da ima visok glikemijski indeks, dijabetičari bi ga trebali koristiti s oprezom. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

3. Stevija

Za razliku od javorovog sirupa, stevija je savršen izbor za dijabetičare. Čak je 300 puta slađa od šećera, no ima izuzetno nizak glikemijski indeks te je prirodni lijek za povišeni krvni tlak, zarastanje rana i dijabetes jer regulira lučenje inzulina. Stevija je biljka kojoj je prirodno stanište Paragvaj i Brazil. 

Image
Foto: Thinstock
Image
Thinstock

4. Med

Dobri stari med obiluje antioksidansima, mineralima i vitaminima. Jača imunitet i djeluje pruotuupalno te vraća energiju. Postoji puno vrsta meda, no najvažnije je da kupite onaj. Postoji nekoliko trikova za prepoznati pravi med, a jedan od njih je da kada okrenete teglu naopako, med u njoj napravi balon zraka. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

5. Datulje

Datulje su izrazito slatke te su zbog toga odlična zamjena za bijeli, rafinirani šećer. odličan su izvor energije. Kako bi ih mogli koristiti kao zaslađivač, najbolje je da ih nabavite u obliku paste od datulja. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

6. Kokosov šećer

Šećer koji smo dobili iz soka kokosovog cvijeta još je jedan od onih koji se mogu pohvaliti izuzetno niskim glikemijskim indeksom, što znači da može zasladiti i dijabetičarima život. Obiluje cinkom, kalijem, kalcijem i željezom, a okusom je sličan karameli.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba