Stvar genetike

Zanima vas koju boju očiju će imati vaša beba? Ovaj zabavan video će vam to i otkriti

Image
Foto: Thinkstock

Do šestog mjeseca života, velika je vjerojatnost da će beba imati plave oči koje će tada polagano početi prelaziti u pravu boju

15.9.2017. u 15:30/ Život i stil

Djeca nasljeđuju boju očiju od svojih roditelja, od majke majke i oca. Ali nasljeđivanje boje očiju nije tako jednostavno jer je poligensko, što znači da na njega ne utječe jedan gen, nego više gena zajedno. 

Sve osobe nose dvije kopije svakog gena, jednu kopiju od mame i jednu od tate. Homozigotno je kad dvije kopije odgovaraju (na primjer, možda su obje kopije za smeđe oči). Ako je netko heterozigotan, to znači da se dvije kopije gena razlikuju (na primjer, jedna za smeđe i jedna za zelene oči). 

Dominantnost jedne kopije gena nad drugim, znači da dominantna kopija ima učinak koji možete vidjeti, u ovom slučaju možete vidjeti da osoba ima smeđe oči, a učinak druge kopije gena je skriven. Smeđa se smatra dominantnom bojom

Do bebinog šestog mjeseca života, velika je vjerojatnost da će imati plave oči koje će tada polagano početi prelaziti u pravu boju. Bright Side pripremio je zabavan video koji pokazuje koja je moguća boja očiju vaše bebe na osnovu boje očiju mame i tate. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba