veliki problem današnjice

Zašto danas žene sve teže ostaju trudne?

Image
Foto: Thinkstock

Sva češće čujemo kako parovi imaju problema s osnivanjem obitelji. U nastavku vam donosimo najčešće razloge ove pojave

24.4.2019. u 14:44/ Život i stil

Neplodnost može biti veoma neugodna tema, stoga ljudi često izbjegavaju o njoj govoriti. Ta šutnja dovodi do stvaranja osjećaja anksioznosti, stresa i zbunjenosti među parovima na njihovom putu prema osnivanju obitelji. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

Sve više parova neuspješno pokušava dobiti dijete, a čak se njih oko šest milijuna u SAD-u bori s tim problemom. Znanstvenici su ovu brojku definirali i odredili s obzirom na žene koje nisu uspjele ostati trudne nakon više od godinu dana nezaštićenog seksa

Često se sama neplodnost povezuje sa ženama koje danas sve kasnije dobivaju nagon za osnivanjem obitelji. Poznato je da s godinama žene gube svoje jajne stanice, čime se smanjuje i mogućnost začeća. No, često uzrok neplodnosti uopće nisu godine, a čak je jedna trećina povezana upravo s muškarcima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogo žena odmah na prvu krivi sebe za nemogućnost začeća. No, tu postoji mnogo više razloga koji igraju ulogu u cjelokupnog procesu, a to su i godine, kvaliteta sperme, kvaliteta jajašaca, hormonalna (ne)ravnoteža pa čak i stil života i okruženje u kojem boravimo", rekla liječnica Aumatma Shah, piše portal Mind Body Green. 

U nastavku vam donosimo četiri najčešća razloga zbog kojih je danas sve teže ostati u drugom stanju. 

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

1. Pada kvaliteta i kvantiteta sperme 

Iako se češće govori o kvaliteti i kvantiteti jajnih stanica, i spermiji ovdje igraju veliku ulogu. "Prije dvadeset godina bilo je normalno da muškarčeva sperma sadrži 40 milijuna spermija po mililitru, a danas se pod normalnu gleda njih 20 milijuna. Teško je odrediti što uvjetuje ovakvu promjenu, ali malo je zastrašujuće", rekla je za portal liječnica Jill Blakeway.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Po velikim smo stresom i neodmorni 

Ne možemo poreći kako se današnji prosječni čovjek nalazi pod velikog razinom stresa, a uz to spava sve manje i manje sati dnevno. "Kada se vaše tijelo nalazi pod stresom, zapravo automatski luči manje količine hormona adrenalina i progesterona koji su veoma važni za ovulaciju", rekla je liječnica Bindiya Gandhi

Ovdje veliku ulogu igra i konstantna izloženost mobilnim uređajima, računalima, tabletima, laptopima i televizorima koji nam remete kvalitetan noćni san. 

3. Izloženi smo toksinima više nego ikada prije 

Toksini u zraku, hrani i vodi dovode do brojnih bolesti današnjice, a utječu i na plodnost. "Rapidni porast autoimunih bolesti kao bolesti štitnjače, dijabetes i celijakija mogu itekako utjecati na probleme sa začećem", rekla je liječnica Rachel A. McConnell

4. Sve manje vježbamo 

Moderni i ubrzani stil života često onemogućavaju održavaju zdravog fitnes života. Zbog toga se suočavamo sa česćom pojavom pretilosti, a žene s pretjeranom količinom kilograma imaju česte poremećaje menstruacije i probleme s ovulacijom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"No, i žene s normalnom kilažom imaju jednake probleme uzrokovane sjedilačkim načinom života. Previše vremena dnevno provedemo sjedeći što zapravo blokira protok krvi do maternice i jajnika. 

Pročitajte još:

 ​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
DOZNALI SMO

Koliko ćete isti lijek platiti u Hrvatskoj, a koliko u Sloveniji, Srbiji i BiH?

Više s weba