žensko zdravlje

Zašto je za hormonalno zdravlje žene vrlo važno imati stolicu svaki dan?

Image
Foto: Pexels

Zatvor može utjecati na vaše hormone, posebno na estrogen i dovesti do problema kao što su akne i glavobolje

11.7.2019. u 14:40/ Život i stil

Zbog modernog stresnog načina života, dijeta, ali i malog unosa tekućine događa se česta opstipacija kod odraslih ljudi. Osim očitih razloga, ovaj problem posebno utječe na žene. Zatvor može utjecati na vaše hormone, posebno na estrogen i dovesti do problema kao što su akne i glavobolje. 

"Ako se vaša crijeva ne kreću, vaš estrogen se zadržava duže nego što bi trebao i vraća se u cirkulaciju u tijelu", kaže Jolene Brighten, stručnjakinja za ženske hormone i autorica knjige "Beyond the Pill". "Moraš svaki dan imati stolicu kako bi izvukao svoj estrogen van", kaže dalje za MBGHealth.

Osim toga, neravnoteža u crijevnoj flori može dovesti do povećane proizvodnje beta-glukuronidaze - enzima koji bitno reaktivira vezani estrogen i druge hormone tako što ih odvaja od njihove metilne skupine. Kada se to dogodi, estrogen, koji više nije topiv u vodi, se reapsorbira u krvotok. "Zatvor pogoršava taj proces budući da hormon duže ostaje u stolici i ima veće šanse da bude odvojen od metilne skupine", kaže ginekologinja Wendie Trubow.

Kronični zatvor može uzrokovati velike probleme

Povremena konstipacija nije problem, "ali kronična opstipacija s vremenom može voditi do hormonalne neravnoteže jer je hormon koji se reciklira u organizmu toksičniji od svog izvornog oblika", kaže Trubow.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(Foto: Pexels)

Dakle koji simptomi mogu ukazivati na ovaj problem? Akne su jedan od njih. "Slaba eliminacija metaboličkog otpada i hormonska neravnoteža mogu izazvati akne na vašoj koži", kaže Brighten.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

"Ako ne izbacujete otpad iz vaših crijeva, vaše tijelo može pokušati nešto izbaciti kroz kožu", dodaje. Ostali zdravstveni problemi uzrokovani nakupljanjem estrogena koji se mogu pojaviti uključuju glavobolje, PMS, česta razdoblja, češće menstruacije i valunge. S vremenom zdravstveni rizici mogu postati ozbiljni. "Dugoročno, postoji potencijalno povećan rizik za rak ovisan o estrogenu jer se normalan proces izbacivanja toksina ne događa pravilno", kaže Trubow.

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba