Fenomen ili slučajnost

Zašto neke žene rađaju samo kćeri, a neke samo sinove?

Image
Foto: Thinkstock

Ponekad se čini kao da neke obitelji ili vrve dječacima ili djevojčicama. Koje su nam šanse da dobijemo, recimo, sina ako smo prethodno imali samo djevojčice?

26.5.2019. u 16:28/ Život i stil

U nekim obiteljima čini se da su samo djevojčice, dok druge vrve dječacima. Možda ste primijetili ovaj fenomen i pitate se u čemu je tajna i možete li predvidjeti spol vlastitog djeteta. Evo što kažu stručnjaci. 

Liječnik Joel Gator Warsh, za Family Education, tvrdi da ne znamo zašto točno neke žene rađaju samo dječake ili djevojčice. 

"Spermiji određuju spol djeteta i ovisi o tome hoće li nositi X ili Y kromosom", objašnjava.

 Međutim, ginekologica Kimberly Langong dodaje:"Konvencionalo učimo da je uvijek 50/50 šansa za svaki spol. Znači, šansa da ćete roditi djevojčicu je ista i nakon što rodite tri dječaka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

No, dodaje da muškarci češće imaju sinove ako imaju više braće, ali isto tako je vjerojatnije da će dobiti kćeri, ako imaju više sestara. Kod žena je, međutim, to potpuno nepredvidivo. 

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Gen se, objašnjava Langdon, sastoji od dva dijela tzv. alela i svaki dobivamo od jednog roditelja. 

"Znanstvenik Corry Gellatly pokazao je da je vrlo vjerojatno  da muškarci nose dva različita alela, što rezultira u tri moguće kombinacije gena koje kontrolira omjer X i Y spermija."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

"Muškarci s prvom kombinacijom poznatom kao mf, proizvode otprilike jednaki broj X i Y spermija i imaju jednake šanse za kćeri i sinove. No, treća kombinacija, poznata kao ff proizvodi više X kromosoma pa je veća vjerojatnost da će dobiti kćeri", dodaje.

Prema ScienceFocusu, "sve žene imaju predispoziciju da rode više dječaka. Tipični je omjer 105 dječaka naprama 100 djevojčica pod utjecajem partnera koji će imati neku genetski komponentu."

Unatoč ovim znanstvenim ptovrdama, još uvijek je potrebne više istraživanja, a sve do tad pravilo ostaje isto - radi se o pukoj slučajnosti i još uvijek imamo 50/50 šanse za oba spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

​​Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Osim euforije, još i....

Marihuana: koji su učinci trave na mozak i tijelo?

Više s weba